Oktobermøtet ble to møter…en kveld med diverse info om smått og stort som skjer og skal skje i klubben, og så hovedkvelden uka etterpå med Magnar Fjørtoft og astrofoto.
Astrofoto er et tema som fenger mange av oss, og Magnar viste at man slett ikke trenger så veldig avansert utstyr for å kunne ta slike bilder…selv om det nok er en fordel...
Her er en liten oppsummering med tips fra kvelden:
Bruk alltid stativ på nattfotografering.
Nordlys: Ta separate bilder av landskap og nordlys. Dette gir renere og klarere bilder som blir mer realistiske. Bruk lav ISO, sjelden over 800, og ikke helt åpen blender, for da vil lyset spre seg.
Jordrotasjonen kan bli en fiende ved lange eksponeringer…stjernene blir streker, eller såkalte stjernespor, men det kan også være en flott effekt. Bruk lav iso og lang eksponeringstid.
Månelys er reflektert sollys, og de forskjellige fasene kan være spennende å fange på minnebrikka. Et tips fra Magnar er å bruke blender 5,6, ISO 100-200, lang lukkertid, en halvtime eller mer. Du kan også eksponere kortere og heller sette sammen flere bilder. Bilder av månen og Saturn, som sjelden vises sammen, kan gjøres på dagtid. Eksponering på dagtid har så små kontraster, at du kan få det til med en eksponering.
Bilder av planeter er vanskeligere. Der må man sette sammen mange bilder for å få de skarpe. Det er en fordel å ha et stort speilteleskop. NB: Ikke se i teleskopet hvis sola er i bildet…det kan skade synet. Med teleskop kan man se langt ut i verdensrommet.
Man trenger imidlertid ikke nødvendigvis et speilteleskop. Man kommer langt med en følgeplattform, f.eks. fra Manfrotto. Med en følgeplattform kan man eksponere i inntil fem minutter uten fokusfeil. Har man også en elektronisk søker til, så blir det lett å fokusere rett. Bruk gjerne motorsykkelbatteri til følgeplattform. Kometer, knapt synlige for øynene, kan fanges på bilder, og du kan få fantastiske bilder med bl.a. gasskyer og haler.
Med lav ISO får du bedre frem fargene på stjernene og gassene rundt. Fargene på mange av stjernene er imidlertid nær det infrarøde, noe digitale kamera er lite følsomme for. Spesialkamera kan dermed være å foretrekke.
Turbulens i lufta er et stort problem, fordi det fortegner stjerner og planeter. Hos oss er det mer av dette enn i land lenger sør, f.eks. Frankrike.
Etterbehandling: Når du setter sammen flere bilder jevner du ut støy. For å unngå stjernespor kan man benytte eksponeringer på inntil 8 sek., og så legge på landskapet i etterbehandlingen. Highpass filter/maske kan gjøre konturene av månen tydeligere.
Legger du sammen bilder og adderer bildedata, får du en eksponering som tilsvarer den totale eksponeringstiden av alle opptakene.
Dark (mørk eksponering, svart) grunneksponering med hetta på, flat field (hvitt ark) og Light exposure vanlige eksponeringer: CCD er å foretrekke til astrofoto, pga følsomhet, men det gir ulemper pga. støy. Dette kan motvirkes ved å bruke "dark frame".
Program for å legge sammen bilder: Stack Maxlm DL. Registar m. fl. PS: File > Scripts > Statistics. Median og Mean.
Gjøre stjerner mindre. PS: Filter > Other > Minimum. Velg deretter lav verdi, (filter, highpass). Man kan bruke Fade filter for å redusere effekt av nylig brukte effekter, f.eks. av oppskarping.
Baderfilter - tynn hud til (N.J Opsal i Skien) å ha foran objektivet mot sola/månen.
Det ble en kveld med mange gode tips og mange flotte bilder. Fascinasjonen var stor, og det blir nok flere klubbmedlemmer som prøver seg på astrofoto etterhvert :)
Tekst: Arnold Hoddevik/Monica Elise Vestre
Foto: Arnold Hoddevik/John Colbensen
|