Foto: Ole Bjørn Steinsvik - Dark side of the Moon 

Høstrunden av Foto-NM er ferdig juryert, og jubelen er stor! Skodje Fotoklubb er årets klubb 2019 når de to rundene i foto-NM er sammenlagt. Denne tittelen hadde vi også i 2017, og vi er ekstra stolte over å gå inn med tittelen «norgesmestere» for andre gang i vårt jubileumsår, 10 år!

 I tillegg til gode sammenlagte resultater var det også veldig gode enkeltprestasjoner. Peter Elias Hoddevik, klubbens yngste medlem, kom på 2. plass i kategorien «Årets ungdomsfotograf». Ole Bjørn Steinsvik vant «Jan Baashus-Jessen-plakett» for beste kreative bildet «Dark side of the Moon». Dette bildet vant han også 1. plass med i kategorien «kreativ».

 Sheila Alnes fikk 1. plass i fargepapir for «Passage», og i samme kategori tok Cathrin Flate Reiten 2. plass med «Perfect vision». I tillegg til pallplasseringene var det mange bilder som både fikk HO og antatt. Resultatene og bildene kan du finne på NSFF sine nettsider.

 

Rundt 25 medlemmer møtte denne kvelden, og programmet var variert, men med stor vekt på bildevisning :)

Paul startet med å fortelle litt om bruken av 50 mm. Nyttig info om et populært objektiv. Han viste også noen av bildene han har tatt med 50 mm, bl.a. et blinkskudd av barnebarnet. Paul er en mester i enkle motiv i sort/hvitt... 50 mm er forøvrig også tema i høstens runde i klubbkonkurransen.

Foto: John Colbensen

Bildene fra vårrunden i klubbkonkurransen ble deretter vist av Ingebjørg. Utrolig mange flotte og varierte bilder. Neste runde har frist 15.10.19. Ingebjørg leverte dessuten ut diplomer og medaljer fra vårrunden i NM. Imponerende innsats fra medlemmene i år også :)

Til slutt tok Sheila oss med på en vakker reise inn i hennes univers. Hun tar mest nudebilder, og vi fikk både historien om hvordan det hele startet, hvordan hun jobber og kreative tips på veien. Bildene hennes er sarte, nydelige bilder med sjel... En meget dyktig dame, Sheila :)

 

Foto: Sheila Alnes

 

Vi startet høstsesongen med fotokveld med modeller. Synnøve og Cathrin hadde skaffet tre flotte modeller, og medlemmene ble fordelt på tre forskjellige stasjoner. Alle fikk alenetid med modellene og alle fikk fotografere alle tre. Stor suksess etter iveren å dømme ;)

For deg som var med: Husk å sende bilder til modellene, så kanskje vi får fotografere dem flere ganger :)

Foto: John Colbensen

Foto: Monica Elise Vestre

For fjerde år på rad arrangerer vi, sammen med Bekkalokket fotoklubb og Haugaland fotoklubb, Vestkysten fotokamp.
En konkurranse, tre juryer! 

To klasser: farge og mono, fritt tema i begge klassene. 
Konkurransen er godkjent av NSFF med patonage 2019/1 

 

Premier i begge klassene: 

1. plass - Cewe gavekort på bildeprodukter fra Japan Photo 1500,- 
2. plass - Cewe gavekort på bildeprodukter fra Japan Photo 750,-
3. plass - Cewe gavekort på bildeprodukter fra Japan Photo 350,- 

I tillegg blir beste naturbilde, gatefoto og portrett premiert med NSFF-pokal. 

 

Prisen er 350 kr for begge klassene, betal inn til kontonummer 3910 39 99123 og husk å merke med ditt navn i innbetalingen.

Innlevering i NSFF sine system, med samme regler som til NM. Lengste side 2400 pxl, max 3 Mb.  

 

 

Da er det åpnet for innlevering til høstrunden av årets klubbkonkurranse. Du finner den her

Det er tre kategorier, fritt farge, fritt monokrom og tema: 50mm. I tema-klassen 50mm skal blidene være tatt med et 50mm-objektiv, motiv er valgfritt. 

Vi repeterer suksessen fra vårrunden, og kjører premiering av alle 1.plasser. De får plakett, gavekort fra Cewe Japan Photo og bildet sitt printet av Jon Sviggum. I tillegg blir to av deltakerne, uavhengig av premiering, belønnet med en kolonialkasse fra Kiwi Flisnes eller Orin bærbar høytaler fra Elkjøp Ålesund.

Resultatene blir offentliggjort på julebordet til klubben, lørdag 7. desember. 

Der vil også Årets fotograf 2019 offentliggjøres. Årets fotograf er den som har fått flest poeng i de to rundene av klubbkonkurransen 2019, og vil premieres med plakett, gavekort fra Stavanger Foto, Dab-radio og headset fra Elkjøp og Rygsekk og hodelykt fra MX Sport Skodje

 

Siden vi nå har entret september, kan det være fint å få litt inspirasjon og tips til høstlige motiver. 

 

Det lave lyset

Solen står lavere og lavere på himmelen. Dette kan absolutt utnyttes til vår fordel. Særdeles fint å bruke motlyset, slik at de gylne bladene som fortsatt klamrer seg fast på greinene, får en deilig glød. Plasser gjerne solen rett bak treet, busken eller hva det nå måtte være, slik at lyset filtreres gjennom materialet.

 

 

Soppsesongen

Det er tid for sopp og disse er noen fantastiske fotomotiver. For det første, står de stille og kan lyssettes og jobbes med uten at de stikker av. Eksperimentering med forskjellig optikk og perspektiv kan gi knalleffekter. Vidvinkel og tele … liggende helt nedi skogbunnen eller rett ovenfra. Skal du ha med skogsmiljøet eller det bittelille landskapet som befinner seg i 30 centimeters omkrets rundt soppen. Ta med lykter og lyssett dine egne «teaterscener». Soppene står ofte i mørke skogbunner, der lite lys kommer til fra solen. Da kommer lyktene dine til sin sanne rett.

 

Detaljene

En forråtnelsesprosess er i gang og det kan faktisk portretteres på en vakker måte. Se etter de små bladene som ligger på bakken. Finner du fargekombinasjoner? Er der knalltøffe strukturer du kan hente frem? Det våte treverket som glinser i solstreifene kan gi en smelleffekt. Tette 1:1 makro-opptak gir en ny dimensjon.

 

 

Monokrom høst

Sort/hvitt når høsten sprader rundt med sine knallfargede klær? Ja…melankolien i lyset på denne tiden kan ofte hjelpe på med å lage triste, nostalgiske undertoner i bildet. Og i monokrome bilder kan du letter komme naturlig fra det med å lette høylys/ tone ned skygger i postprosessering. Slike bilder er ofte mye finere enn de klassiske postkortene med knall gult og blått.

 

Bruk høsten for det den er verdt. Fotomotivene står i kø, om det regner,er sol eller storm. Der finnes uendelig med tips for denne årstiden, men håper dette er en start for mange :)

John

I helgen 7.-8.september 2019 ,arrangeres det kurs i Classic Lightroom og Lightroom 6. Kurset holdes i Meirenntusenord-løda (Herøy kommune). Kursholder er Lightroom-guru Arnold Hoddevik.

Kurset anbefales på det sterkeste av Skodje Fotoklubb. Så har du mulighet til å bli med her, så bør du absolutt slå til. Påmeldingsfrist er 1.september.

 

Resultatene for vårrunden av klubbkonkurransen ble offentliggjort på sommerfesten lørdag 15. juni. Nytt av året var plakett og premier. 
19 autorer deltok, og 203 bilder ble totalt levert inn i de tre kategoriene. 

Det er alltid tre kategorier i klubbkonkurransen, fritt farge, fritt monokrom og tema, denne runden var "Lang lukkertid" tema. 

 

Juryen var Kristiansund Kamera klubb, og de skrev i sin generelle kommentar:

"Det er høy klasse på bildene som har levert, og vi må innrømme at bilder som har blitt refusert i disse konkurransene hadde plassert seg høyt innen vår klubb. 

Bildene har vært fremvist på TV-skjerm, spesielt de monokrome bildene har vært utfordrende og fremvise korrekt - da ble skjerm på bærbar pc brukt for å korrigere for manglende dynamikk i bilder. 

For farge bildene var det lettere og korrigere dette inn på TV-skjerm

Juryen fikk flere diskusjoner hvor det også måtte telles etter for å skille noen av plasseringene. 

Vi har latt oss inspirere av bildene og studert detaljer både teknisk og selve bildet." 

Vi takker Kristiansund Kamera Klubb for juryeringen! 

 

De tre 1. plassene fikk utdelt plaketter, print av bildet gitt av Jon Sviggum og gavekort på 850,- kr fra Cewe. 

 

1.plass farge - Geir Jartveit - KILLER INSTINCT 

 

1.plass monokrom - Paul Grøtt - NY 

 

1. plass "Lang lukkertid" - Geir Jartveit - FIGHTING BOAT 

 

I tillegg ble det trukket to premier blant alle deltagerne, trådløs høytaler gitt av Elkjøp, den fikk Synnøve Tveten og kolonialkasse fra Kiwi Flisnes som gikk til Ole Bjørn Steinsvik. 

 

Etter oppsummering av poengene i de tre kategoriene er topp tre: 

  • Geir Jartveit 44 poeng 
  • Paul Grøtt 15 poeng 
  • John Colbensen 12 poeng 

Høstrunden blir offentliggjort på juleavslutningen, og da kåres også årets fotograf i klubben. 

Tema til høsten er "50mm", og mer informasjon kommer til høsten. 

Tirsdag prøvde vi fotosprint for første gang. Det var ikke så mange medlemmer som kunne møte, men vi høstet positive erfaringer, og vi kommer til å prøve igjen neste år :)

Alle deltagerne ble delt opp i par, og disse ble registrert før sprintstart. Startskuddet gikk klokka 18:30, og alle måtte være tilbake på Jentekolonien senest klokka 19:45. Parene fikk dermed 75 minutter på seg til å fotografere innenfor Skodje kommune. Kart med kommunegrense ble utlevert, og motivet var helt fritt. Noen holdt seg i området rundt Jentekolonien, mens andre tok bilen fatt for å komme seg lengre avgårde. Etterpå valgte hvert fotopar ut sine 4 beste bilder, dvs. 2 bilder fra hver deltager. Bildene måtte leveres rett fra kamera. Juryen plukket så ut de 3 vinnerne, som alle ble premiert med premier fra Johs. Vadset. Juryen bestod av Thomas, John og Monica.

Moro og lærerikt :) 

De tre vinnerne :) Foto: John Colbensen

Ca 20 stykker møtte opp til siste medlemsmøte før sommeravslutning og sommerferie. 

Vi hadde fotocafe og satte opp klubbens studioblitzer. Det ble en sosial og kjekk kveld, noen pratet foto, mens andre lekte seg i studio. Vi brukte oss selv som modeller og det kan bli både kreativt og festlig! 

Thomas informerte litt om turen til Døråldalen.

Og tusen takk til Line som hadde med brownies, det smakte aldeles nydelig! 

Vel møtt til sommeravslutning og så sees vi på neste klubbmøte som er i august!

 

Ole-Bjørn er modell, Dag-Harald fotograf og Thomas holder blitzen 

Foto: Ingebjørg Sportstøl

 

Liv-Inger er fotograf og Ole-Bjørn modell

Foto: Ingebjørg Sporstøl