Foto: John Colbensen
Foto: John Colbensen

 

Vi har kommet til den dagen i året da du tenker «Nå er det på tide å ordne dette med backup». Deretter tenker du at nå må jeg ta noen bilder. Dermed har du også glemt alle tanker om backup av bildene dine. I det minste inntil den dagen da harddisken med alle bildene dine slutter å fungere. Det er da du tenker: «Hvis jeg bare hadde hatt en backup av bildene mine.»

Det er i dag World Backup Day, og de aller fleste har ikke en gang hørt om denne dagen til tross for at den handler om å få deg, ja, vi snakker om deg, til å sikkerhetskopiere alle de viktige filene dine. Spesielt snakker vi om bildene dine. 

 

Backblaze gjorde for noen år siden en undersøkelse om folks backuprutiner og manglende rutiner på dette. 54% opplyste at de kjenner noen eller har selv nylig mistet data. Derfor antar jeg at halvparten av dere som leser dette kjenner dere igjen her.

 

Hva er en 3-2-1 backupstrategi?

 

En 3-2-1-strategi betyr at du har totalt minst 3 kopier av bildene dine hvorav 2 er lokale lagret på to forskjellige enheter. I tillegg skal minst 1 kopi være lagret utenfor huset ditt. Jeg skal bruke bildet «supererotisk_og_ironisk_bilde_av_Thor_med_jordbær.jpg» som et eksempel for denne artikkelen. 

 

Supererotisk_og_ironisk_bilde_av_Thor_med_jordbær.jpg er selvfølgelig et bilde som du vil anse som totalt uerstattelig, og det ligger lagret på datamaskinen i mappen «Verdens beste men fortsatt svært urovekkende bilder». Dette vil derfor være den første kopien av bildet. 

 

I tillegg har du også en ekstern harddisk som du bruker til å lagre en kopi av dette uerstattelige bildet. Hvis du er fornuftig nok til å bruke en Mac bruker du sannsynligvis også TimeMachine for å ta sikkerhetskopien til denne harddisken. I henhold til 3-2-1 vil denne kopien være kopi nummer 2  fordi den er lagret på en annen enhet. 

 

I tillegg til en ekstern harddisk laster du også opp bildet til et datasenter gjennom en tjeneste som Jotta, Backblaze, Gdrive, osv. Programmet som synkroniserer filene dine mot denne tjenesten vil lete gjennom maskinen din etter nye filer og så laste disse opp til en server på et datasenter. Dette vil være den tredje kopien bildet ditt.

 

Hvis du ikke har tilgang til en nettskytjeneste kan du som et alternativ kopiere bildet til en ekstra ekstern harddisk som du lagrer et sted utenfor hjemmet ditt og som du har en enkel tilgang til. Dette kan for eksempel være et kontor på jobben, boligen til familiemedlemmer/venner eller en bankboks. Hvis du har to eksterne harddisker kan du også veksle mellom de to slik at den ene vil alltid være utenfor hjemmet. TimeMachine på Mac gjør dette veldig enkelt.

 

Hvorfor to kopier hjemme og 1 borte?

 

Hva gjør du hvis harddisken på datamaskinen din ryker? Eller hvis du sletter bildet ved et uhell? Er bildet ditt da borte for evig og alltid? 

 

Dette er årsaken for at du skal ha to kopier av bildet ditt på to forskjellige medier. Du vil nemlig alltid kunne kopiere bildet tilbake til datamaskinen hvis du skulle trenge det så lenge det ligger lagret på den eksterne harddisken.

 

Å ha en lokal kopi av bildet er en god start, men det er enda bedre med en ekstern kopi av bildet i tillegg til den lokale. Spesielt hvis det skulle skje noe katastrofalt med boligen din. Det hjelper ikke å lagre en lokal kopi av bildet hvis huset ditt brenner ned eller om datamaskinen og den eksterne harddisken blir stjålet. I de aller fleste tilfeller vil det være slik at hvis de to lokale kopiene er i nærheten av hverandre vil begge to utsatt hvis uhellet skulle skje. En kontinuerlig oppdatert kopi av filene dine som ikke er plassert på det samme fysiske stedet som de andre er en absolutt nødvendighet.