Kvelds- og nattehimmelen kan vere spennende og utfordrende å utforske med fotoapparatet. Du trenger ikke avansert utstyr, men stativ er oftest nødvendig. Du kan bruke vidvinkel eller teleobjektiv, alt etter hva du vil fotografere.

Digital Foto har en fin artikkel om det som skjer i vinter og resten av året, som du kan fange med ditt fotoapparat. Der er tips om både blodmåne, nordlys og forskjellige meteorregn med masse stjerneskudd. Les artikkelen på Digitalfoto.no, følg med på vermeldingene, og planlegg din neste kvelds- eller nattfototur. 

 

Stjernehimmelen er mangfoldig og spennende. Foto: Arnold Hoddevik

 

Skodje fotoklubb ønsker alle medlemmer og følgere riktig God Jul og et Godt Nytt År.

Det har vært et begivenhetsrikt år i klubben, med flere gode resultater i forskjellige konkurranser både innenlands og utenlands. Vi ser frem til et inspirerende og aktivt nytt år i 2019. Interessante planer blir drøftet, og vi tror det blir et godt år for fotoglede i 2019 også. 

foto: John Colbensen

Geir ledet allerede etter første runde med 22 poeng, og da poengene fra første runde ble lagt sammen med resultatene i andre runde, vant han med 47 poeng, 10 poeng foran nestemann på lista.

Geir Jartveit har også representert klubben godt i både nasjonale- og internasjonale konkurranser i år. I NM kom på 2. plass, og fikk tildelt Jan Baashus Jessen-plaketten for beste kreative bilde "The tooth of time".

I høstrunden fikk han flere antatte og Hedelige omtaler i alle kategoriene, samt 3. plass i både fritt farge og fritt monokrom

 

 

 The tooth of time - 3. plass monokrom. Foto: Geir Jartveit

Juryen sier:

Meget god skildring. Ivaretagelse av seg selv til tross for et tøft levd liv. Også her bruk av breddeformat for å skildre omgivelsene.

 

Exsplode - 3. plass farge

Juryen sier:

Fin komposisjon, ingen forstyrrende bakgrunn. Fin dybdeskarphet.

Geir Jartveit, selvportrett

Bruk lukkertid kreativt, for å skape ulike effekter i bildene dine. Dette bildet viser samme motiv - en bratt foss, tatt med lukkertid med tre forskjellige lukkertider, 1/25, 1/15 og 1/10 sekund. Opptakene er gjort i Geiranger, og med kameraet montert på stativ. Det er tydelig forskjell på hvordan vannet vises i bildene - mest struktur i bildet til venstre, minst til høyre.

Kameraet var innstilt på Manuell. Når du justerer lukkertiden, må du også justere blender eller ISO tilsvarende, for å få lik eksponering. I dette tilfellet har eksponering blitt delvis tilpasset i etterbehandling. 

Fotoklubben har etablert konto på Instagram.

På Instagram vil vi dele bilder og historier om klubbens aktiviteter og medlemmer.

Det kan være fototurer/møter, nyheter om konkurranseresultater, andre aktuelle tema, osv.

Om du har en Instagram-konto, følg oss gjerne, og tag bildene dine med en @skodjefotoklubb eller en hasjtag #skodjefotoklubb.

Kontoen ble opprettet etter styremøte 16.10.2018.

Her kan du se bilder som er tagget med #skodjefotoklubb.

Gullvinner i NM 2018. I can see you. Foto: John Colbensen

Medlemmer i Skodje fotoklubb gjorde det godt i NM i 2018. John Colbensen ble Norgesmester, og ble intervjuet på God morgen i NRK Møre og Romsdal 17.10.

Skodje fotoklubb har fått Vipps.

Programmet er gratis å installere og bruke. Det er også svært enkelt å bruke. Når du har logget deg på, og skal betale til Skodje fotoklubb, får du opplistet Vippskontoer i nærheten, eller du kan søke etter Skodje fotoklubb. Så velger du vare fra varelista, og sender. Vips, så er det betalt.

Med Vipps kan du betale for leie av fotoutstyr og varer i kiosken vår. Varelista blir fortløpende oppdatert etter behov og hvor hensiktsmessig det er å bruke for vedkommende salg. 

Du kan installere Vipps på nettbrett og mobiltelefon. Du finner programmet i Play butikk på Androidenheter og i App Store på iPhone og iPad. 

Resultatene fra vårrunden i klubbkonkurransen er klar!

Klubben har hvert år en klubbkonkurranse med to runder, en vår og en høst.

Resultatene blir lagt sammen, og årets fotograf i klubben blir kåret ut i fra resultatene i disse to rundene. Hver runde av klubbkonkurransen inneholder tre kategorier: fritt motiv i farger og monochrome, samt en tema-konkurranse som endrer seg for hver runde. Vårrunden hadde stilleben som tema, og til høsten er portrett tema.

Totalt ble det levert inn nærmere 170 bilder fra i underkant av 20 av klubbens medlemmer, 56 av bildene ble premiert. Vi følger det nasjonale poengsystemet der 1. plass gir 10 poeng, 2. plass 7. poeng, 3. plass 5. poeng, Hederlig omtale (HO) 3 poeng og antatt 1 poeng. I fjor var det Cathrin Flate Reiten som fikk tittelen «Årets fotograf 2017», og hun ligger godt an i topp med 21 poeng sammen med Geir Jartveit med 22 poeng og Peter Elias Hoddevik med 19 poeng.

Alle bildene vil bli lagt ut i galleriet så snart som mulig.

Tekst: Ingebjørg Sporstøl, konkurranseansvarlig

«Strong yet fragile» av Cathrin Flate Reiten, 1. plass i klassen fritt farge.

"Fading Beauty" av Monica Elise Vestre, 1. plass i klassen stilleben.

«Rabbit» av Geir Jartveit, 2. plass i klassen fritt monokrom. Geir leder sammenlagt etter 1. runde. Malvin Jan Dyb vant forøvrig klassen fritt monokrom.

Medlemsmøte på Jentekolonien 26 oktober ble i regi av aktivitetsgruppa, og det møtte rundt 25 stk, både "gamle og nye" medlemmer.

 

4 stasjoner for aktivitetene ble laget til,  2 for portrettfoto, 1 for makrofoto og 1 for kreativt bruk av effekter og vann. 

Det møtte ca 25 stykker og de to modellene- Tor-Erik Nakken og Hanne-Marte Hellevik ble mye fotografert.

 

  

 

På makrostasjonen var der både lyskastere, spindelvev, sprayflaseke, frukt og kreative fotografer. 

På kjøkkenet ble ei lyspære tapet til ei plate, presenning lagt under bordet og vann tappet fra springen.

Vi holdt på i ca 2 timer med rulering mellom de forskjelling stasjonene. 

 

 

Det ble også tid for prat rundt bordene og tid for kreativ redigering på stedet, litt kakespising og kaffedrikking. Takk til alle som møtte 

 

Hilsen 
Aktivitetsgruppa

Torsdag 31.08.2017 var det sesongstart i klubben. Hovedtema var bilderedigering, demonstrert i både Lightroom og Photoshop....

En engasjert gjeng stilte ivrig spørsmål til både Lightroom- og Photoshopdelen av demonstrasjonen. Både enkle og litt mer avanserte muligheter ble vist, og forbedringen i bildene var tydelige.

Bildet til denne artikkelen ble innlevert ved starten av demonstrasjonen. Bare fotografen hadde sett det før møtet, og var spent på hva vi kunne få ut av det. Både Arnold og John redigerte på sparket, og forslagene fra salen var flere og konstruktive. Det første bildet viser originalen, og det andre et ferdig forslag til redigering av bildet, alt gjort i Lightroom i denne utgaven.

NM
Først i møtet var det premieutdeling etter første runde i NM. Flere markerte seg godt i denne runden. Legg merke til at vår ungste, Peter Elias Hoddevik er på 2. plass sammenlagt. Flere hentet medaljer og hederlig omtale. Dette er omtalt i Facebookgruppa. Gledelig er også at klubben leder Klubb-NM etter første runde - pokal mottattt.

Månedens bilde
Månedens bilde for juni ble Thorns, foto: Peter Elias Hoddevik, 2. gang på rad.Bildet hans vil pryde nettsidene våre frem til neste kåring i slutten av september.

Aktiviteter
Aktivitetsgruppa presenterte noe av høstens planer, og minnet spesielt om bildebanken, som vi hvert år leverer til Skodje kommune. Det er først og fremst behov for bilder som viser aktiviteter i den kommende leveransen.

Første anledning er Skodjedagene om en uke. Andre tema er helsearbeid, f.eks. på omsorgssenteret, eldreboliger, aktivitetssenteret og helsesenteret. Det er viktig å ha samtykke til å publisere bilder, der mennesker kan gjenkjennes. Gjør avtale. Andre kommunale aktiviteter og bilder av utbygging er også velkomne.

Bidrag til bildebanken kan sendes som vedlegg til epost til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Bruk samme størrelse som ved levering til NM.