Tekst: Ann Helen Grebstad

Hei alle sammen!

Siste møtet før sommaren tok månge av medlemmane vår turen til Jentekolonien.

Tomas startet med å presentere planane for haust/vinter 2024. Det kommer nok ut eget innlegg med datoer.                                                              Vi kan glede oss til utflukter, møter og foredrag utover hausten.

John fortsatte kvelden med et godt informativt foredrag om lang eksponering. Tar for seg bruk av filter, kva typer der finst, kva graderingane betyr og korleis dei fungerer. Gode tips til korleis oppnå ønsket utrykk i bilda med å velge rett blender og tid. Avsluttet med et bredt utvalg av forskjellige bilder han viser frem der vi får sjå innstillinger og kva filter som er brukt, han forteller om tanken bak bilda, kva han vil framheve i motivet. Dette vil eg tru var veldig lærerikt for dei som ikkje har prøvd seg på lang eksponering før, å få so visuell oversikt om kva som er brukt gir dei fleste god inspirasjon for å gå ut å teste dette sjøl.

Ei bildevurderings runde vart det også i kveld. I dag med bilder innsendt fra medlemmane vår, mykje gode innspel og engasjement denne kvelden.      Oppfordrer dere til å sende John et bilde til neste møte i haust.

Kvelden vart avsluttet at et veldig ivrig publikum som var spente på resultata fra klubbkonkurransen. Veldig gøy å sjå så mange gratulasjoner delt ut i kveld. Eget innlegg om resultata er delt fra vår konkurranse ansvarlig Monica.

Vi takker for oss etter en flott fotovår sammen med dokke, vi sjåast til hausten. Og gleder oss til å sjå tilbakeblikk fra din fotosommer.

/Ann Helen

Resultatene fra 1. runde i klubbkonkurransen er klare. Jury denne gangen var Bekkalokket Fotoklubb med Tom Jarane, John Vint og Jan Standal.

Fritt tema - farge:

1. plass - Arnold Hoddevik - Light Trails

Juryens kommentar:

Flott landskapsbilde med flott teknikk. Klassisk bruk av lang lukkertid. Juryen var svært enstemmig om dette gullbildet.

2. plass - Odd Helge Rabbevåg - At the playground

Juryens kommentar:

Vi lar oss alltid sjarmere av bilder fra Afrika, og lekne "kattunger" er jo alltid en vinner. Bra komponert og teknisk kvalitet.

3. plass - Robin Kerek - Dårlig timing

Juryens kommentar: 

Et kreativt og humoristisk bryllupsbilde. Veldig bra komposisjon.

Hederlig omtale - John Colbensen - Winter Blues

Juryens kommentar:

Et nydelig portrett, som har bra komposisjon og teknikk. Litt usikker på den digitale snøbygen.

Hederlig omtale - Knut Ivar Helland - Man against nature

Juryens kommentar:

God timing, med både fugler, hoppende mann og bølge.

Hederlig omtale - Arnold Hoddevik - Surf or crash

Juryens kommentar:

Her har fotografen sett hva som kommer og ventet på akkurat det rette øyeblikket. Bra utført bilde.

Fritt tema - monokrom:

1. plass - Marita Lausund - Cormorant in a storm

Juryens kommentar:

Flott bilde. Lang lukkertid gir en veldig fin effekt og plassering av fuglene er balanserte med bølgene nederste i bilde.

2. plass - Odd Helge Rabbevåg - What's on

Juryens kommentar:

Flott portrett av bjørnen. Eksponeringen får frem de mørke og lyse detaljene i pelsen. Juryen likte ansiktsuttrykket.

3. plass - Cathrin Flate Reiten - Black Mood II

Juryens kommentar:

Bra komposisjon og vinden gir fin bevegelse i bildet. Vi likte eksponeringen av ansikt.

Hederlig omtale - Synnøve Tveten - Girl in Pisa

Juryens kommentar:

Dramatiske silhuett. Bra plassering av personen.

Hederlig omtale - Cathrin Flate Reiten - Double beauty

Juryens kommentar:

Flott portrett av en pen modell. Likte refleksjonen.

Hederlig omtale - John Colbensen -  Inhale

Juryens kommentar:

Bra landskapsbilde, med fine høylys og skygger. Personen setter alt i perspektiv.

Kyst:

1. plass - Cathrin Flate Reiten - Descending sun

Juryens kommentar:

En klar vinner. Fantastisk fine blå og oransje farger. Bruk av lang lukkertid gir flott effekt i sjøen og forgrunn, og bruk av liten blenderåpning gir fin stjerneeffekt på solen som er perfekt passert i bilde. Høy skarphet og lysning i forgrunnen hever også bilde. Glimrende komponert.

2. plass - Karsten Helstad - Rundebrua

Juryens kommentar:

Dramatisk bilde med flott spotlys fra solen gjennom skyene. Høy kontrast øker dramatikken og bilde har god komposisjon.

3. plass - Audhild Haddal - Vinterlys

Juryens kommentar:

Fantastisk flott lys med få farger, og bildet vil også bli flott i sort/hvitt. Fin bruk av stor dybdeskarphet og lang lukkertid. Meget bra komponert.

Hederlig omtale - Cathrin Flate Reiten - Colour Palette

Juryens kommentar:

Veldig bra komposisjon og flotte farger. Lang lukkertid gir fin effekt på skyene og i vannet.

Hederlig omtale - Cathrin Flate Reiten - Old pier

Juryens kommentar:

Sterk komposisjon og bruk av høy kontrast forsterker og kler hovedmotivet. Bruk av lang lukkertid gir fin «tåkete/uskarp» sjø. Kan også fungere bra i monokrom.

Hederlig omtale - John Colbensen - Split second

Juryens kommentar:

Dramatiske skyer og tatt i rette øyeblikk hvor bare hovedmotivene blir belyst av solen. Bruk av høy kontrast forsterker inntrykket, men kan med fordel dempes litt.

I tillegg ble 20-25% bilder antatt i hver klasse. 

Etter 1. runde leder Cathrin, men det er en runde igjen til høsten, så her kan alt skje :) Forøvrig veldig kjekt å se nye navn på premieplassene.

Gratulerer alle sammen :)

Monica Elise Vestre - Konkurranseansvarlig Skodje Fotoklubb

Foto og Friluftsliv med Ann Helen

Foto Ann Helen, hundekjører og spann i solnedgang over Søvollen

Meda tiuren spiller rundt om i dei norske skoger og sommeren har komt til vår lille krok av verden tok mange av dere turen til Jentekolonien. John startet kvelden med bildevurdering, i kveld brukte han et utvalg av egne bilder. Vi oppfordrer dere til å sende inn bilder til møtene, det er en fin muligheit for medlemmane å få sjå litt av kva andre er ute å tar bilder av, ny input og lærerikt om du vurderer bildet til konkurranser. Du velger sjøl om du leverer inn anonymt eller med navn.

En over snittet nervøs Ann Helen tar så over kvelden. Ho startet med foto for litt over 4 år siden for å ta finere bilder på campingturer og av hunden, og etter det har det blitt meir foto på turer, av fugler og dyr og div eventer. 

I kveld fikk vi sjå bilder fra teltturer i blant annet Reinheimen, Lomsdals visten, Sjusjøen og lokalområdet. Deler erfaringer rundt vandring med oppakning over flere dager og utfordinger med vekt og værforhold. Kva linser blir valgt på dei forskjellige turane, frakt av utstyr (på sekk, i pulk, eller i kløve på hunden) Å ta seg tid til å sitte still å lytte til naturen, sjå etter dyr som dukker opp finne små bekker som kan bli spennande motiv. 

Foto Ann Helen, skitur på Sjusjøen

Siste delen gikk med til ei ny utfordring ho tok på seg, Femundsløpet februar 2024, som en del av mediateamet til femundløpet så vart det ei hektisk uke med arbeid både natt og dag. Temperaturer ned mot 40 minus og mange timer til fjells. utfordringer om korleis jobbe med kamera i 30 minus ute for så å måtte gå over bilda inne i 20pluss så springe ut igjen for å få med seg en ny hundekjører som kommer forbi, fukt og frost problem med kamera og linser, skjermer som jobber seint i kalde temperaturer og iskalde fingertupper. 

Går gjennom kva bekledning som trengst for å ligge i snøen i flere timer, og korleis teamet løyste temperatur problematikken for å ikkje skade kamera. 

Det å stå i målområdet i det disse kjørerene kommer i mål etter å ha trosset kulden i opp til 65 mil gir mange sterke inntrykk og det er også mange sterke historier bak dei som deltar i dette løpet.

Ansiktsutrykka til alle i rommet når det vart sakt av femundsløpet er arrangert av frivillige å at denne uka er dermed ulønnet var vert kvar en nerve.

Foto Ann Helen, Tammrein på Røros under femundsløpet

 

Håper alle hadde en trivelig kveld og vi ønsker dere velkommen tilbake.

Helsing Ann Helen og styret

Resultatene fra første runde i NM er kommet, og det ble nok en gang en sterk runde av Skodje Fotoklubb :) Etter 1. runde ligger vi på 2. plass med 446 poeng.

I år var det knyttet ekstra spenning til hvordan de nye reglene for klubb-NM ville slå ut. Fra 2024 blir bildene nemlig automatisk valgt ut fra bildene som er levert inn til den individuelle delen av NM i foto, dvs. vi har ingenting med utvelgelsen av bildene som skal representere klubben selv å gjøre... Det eneste vi må gjøre er å sikre at vi har minst fem medlemmer som deltar i NM. 

Bare 15 medlemmer deltok individuelt, men det var flere av medlemmene som fikk medaljer, og det ble også hederlige omtaler og antatte. I tillegg gikk Leif Preus Fotopris for beste portrett nok en gang til et medlem i Skodje Fotoklubb. Gratulerer alle sammen :)

Det er en runde igjen, og vi ligger bare 11 poeng bak Bekkalokket, så det er fullt mulig å ta gullet hjem i år også. Vi må jo prøve på det? ;) 

Medaljebildene:

Disaster - Odd Helge Rabbevåg - Gull Kulturlandskap/Urban natur

In between - Cathrin Flate Reiten - Sølv Kreativt

Flair - Liv Inger Natvik - Sølv Kreativt

Iceland - Monica Elise Vestre - Bronse - Monokrom Papir

Moving out - Geir Jartveit - Bronse - Kreativt

Smoke - Geir Jartveit - Leif Preus Fotopris 

Mer info og bilder finner dere her:

https://nsff.no/blog/2024/04/10/resultater-nm-2024-varrunden/

Her ser dere bildene som ble automatisk valgt til å representere klubben:

https://nsff.no/resultater?short=Klubb-NM&year=2024&part=V%C3%A5r&club=Skodje+Fotoklubb

 

Medlemmenes aften!

Tekst: Cathrin Flate Reiten

Foto: John Colbensen

 

27 fotografer av alle slag, former og fasonger møttes denne kvelden til medlemmenes aften. Fem av våre medlemmer fortalte litt om seg selv og viste flotte bilder fra deres opplevelser gjennom sine kamera.

Før første medlem tok ordet var det utdeling av diverse priser og medaljer fra blant annet NM og Vestkysten. Alltid kjekt når en ser hvor mye som deles ut til våre medlemmer i Skodje Fotoklubb!

Malvin Dyb startet kvelden med å fortelle en historie og viser et flott portrett av sin mor. Han sier hvor viktig det er for han å kunne skape de ekte øyeblikkene gjennom sitt kamera. Noen ganger går det ikke så bra, men når det først sitter så er det en fantastisk følelse.
Han har en forkjærlighet for bilder i sort/hvitt, om det så er landskap, akt eller portretter. Han viser oss portretter, akt, landskap og street hvor sistnevnte er hans absolutt favoritt sjanger.Marita Lausund er neste fotograf ut, og hun forteller at fugler og dyr er det som fenger mest når hun skal ut med sitt kamera. I hagen hjemme på Lepsøy er det et yrende liv. Her kommer alle slags fugler og fråtser i maten hun ivrig deler ut året rundt. Hun viser oss fuglebilder av både mating av unger, slåssing og kurtisering. Fjøra og fjellet er også en plass Marita er ofte, der fotograferer hun landskapet og dyrelivet i skjønn forening. Vi får også se bilder fra siste tur til Namsskogan Dyrepark hvor de fikk bilder av bla sølvreven som er nykommeren der.Robin tar over ordet etter Marita, og forteller oss om sin erfaring rundt det å være bryllupsfotograf. Vi får se mange bryllupsbilder og han deler gledelig sine tips og hva som kan være lurt å huske på om en vil ta på seg slike oppdrag. Når han ikke tar bryllupsoppdrag og har noe egentid med kamera er det dyr, fugler, natur og flere andre ting Robin liker å fotografere. Han viser oss flere bilder av både lundefugl fra Runde, ugleunger, og andre flotte motiver.Vi tok oss en god pause og praten gikk som den bruker, over tiden! Men vi fikk roet oss ned etter hvert og var klar for vårt neste medlem.

Mary Ødegård trives best når hun får fotografere landskap og natur. Hun tok oss med på fjorårets bobilferie til Senja. Flere små øyer og fiskevær, storslått natur og flere kilometer med vakre sandstrender. Hun viser bilder i massevis og forteller ivrig om alle stedene de var innom i løpet av turen. Detaljbilder av kunsten havet har lagd i sanden med sine bølger, gamle hus og naust, bratte fjell med djevelske navn og flotte formasjoner. Det var nok flere som kunne tenke seg en tur til Nord Norge etter denne presentasjonen.Vi avsluttet kvelden med bilder fra Ole Bjørn Steinsvik. "Jeg skyter fra hofta" sier han. Det er ikke mange av hans bilder som er planlagt på forhånd. Det er viktig at de skal komme fra hjertet og magefølelsen, og at bilde skal bli til der og da. Han viser oss flere konsertbilder hvor han får vist akkurat det. Han snakker om å få til den rette stemningen i sine konsertbilder, lyset, kommunikasjonen mellom artist og publikum, komposisjon og "det rette øyeblikket". Han viser oss også noen bilder fra dyreriket, portretter både av modeller og han selv og kreative kompositter.Vi takker så mye til disse herlige menneskene som ville dele sine tips og flotte bilder med oss denne kvelden. Det var veldig kjekt å se så mange forskjellige uttrykk, sjangere og ikke minst at vi kunne bli bedre kjent med fotografen bak bildene.

Tekst: Marita Lausund

 

På grunn av sjukdom, måtte vi gjere endringer på programmet denne kvelden.

Synnøve heiv seg rundt og organiserte juryering/vurdering av innsendte bilder frå medlem av klubben. Alle fekk beskjed om å sende inn to bilder pr. pers og disse vart vist på storskjerm anonymt.

Deretter sette vi oss i grupper for å diskutere kategorier som blir brukt når jury skal gi poeng og vurdere bilder. Vi tok først ei runde på nokre prøvebilder for teste kunnskapen. Ikkje alle synst det var like enkelt å gi poeng, men positive tilbakemeldinger kom det, og alle synst det var lærerikt og spennende å vere med på dette. Til slutt vart alle poeng lagt saman og det beste bilde vart kåra.

Her er tre av de fem bildene som fikk flest poeng

 

Foto: Marita Lausund

Foto: Bjørn Nedreskodje

Foto: Frank Herman Wik

 

 

Vi prøver å blåse liv i konkurransegruppa igjen, og forrige torsdag hadde vi vårt første møte. Tema for kvelden var NM. Seks medlemmer møtte, og de som ønsket fikk innspill på sine bilder. Tanken med disse møtene er en uformell arena der vi hjelper hverandre med den kunnskapen og erfaringen vi har. Det ble ytret ønske om flere møter, så det skal vi prøve å få til, om ikke hver måned, så i alle fall en gang i blant :)

Gi gjerne lyd fra deg om du ønsker vi skal ha et møte, og hva du evt. ønsker hjelp til :)

Konkurransegruppa er forøvrig åpen for alle som ønsker å konkurrere. Om du er fersk eller erfaren spiller ingen rolle. Alle er velkommen, og for deg som er ny...husk at vi alle har vært nybegynnere en gang :)

https://www.facebook.com/groups/721118584572019/?multi_permalinks=8079665995383871&notif_id=1710442746320847&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

 

Monica

Konkurranseansvarlig Skodje Fotoklubb 

 

 

Da er klubbkonkurransen åpnet for innlevering: 3 klasser - fritt farge, fritt sort/hvitt og tema kyst (sort/hvitt/farge). Innlevering via NSFF som vanlig, og frist 1. mai :)
 
Kjører forøvrig samme regelverk for bilder som NSFF gjør i NM:
REGLER I FORHOLD TIL REDIGERING/AI
Alle delene av et bilde skal være fotografert av innsender, som skal eie rettighetene til hele bildet. Dette betyr også at hele bilder eller deler av et bilde laget ved hjelp av AI/ML ikke er tillatt. Intensjonen bak reglene er å fremme fotografering, ikke bilder.
 
Jury blir Bekkalokket Fotoklubb. Lykke til :)
 
https://app.nsff.no/.../cf1181c5-22bf-4696.../participation
 
Ta kontakt om spørsmål.
 
Monica Elise Vestre
Konkurranseansvarlig Skodje FotoklubbInvitasjon
 

Grunnleggende kamerateknikk med fotograf Knut Ivar Helland

 

Tid: 14.03.2024
Kl: 17-20
Sted: Jentekolonien, Skodje
Pris: 500,- Medlemspris: 300,-

Knut Ivar Helland er en erfaren og kunnskapsrik fotograf, og medlem i Skodje Fotoklubb. Har du lyst å begynne med foto, har du nettopp begynt eller ønsker en liten repetisjon? Da er dette kurset for deg. Det blir en gjennomgang av innstillinger i kamera, hvorfor og når man velger de ulike innstillingene, osv.


Lær å bruke kamera
Hvilke innstillinger bør du velge, når/hvorfor

 

Introduksjon til kurset

Grunnleggende forståelse, ulike kamera og objektiv

Blender og dybdeskarphet

Lukkertid

Iso/lysfølsomhet

Kvitbalanse

Jpeg eller RAW

Eksempel på eksponeringsinnstillinger

Eksponering/kameraprogram

Fokus

Filter

Panorering

Kort om program for å redigere

Kilder
--------------------
Påmelding og evt spørsmål:

Synnøve Tveten Mobil: 93499206

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.Årets fotograf 2023 

 

Med 4 poeng i vårrunden og en knallsterk innsats  i høstrunden, ble det sammenlagt seier til Geir Jartveit, vi gratulerer.