Bruk lukkertid kreativt, for å skape ulike effekter i bildene dine. Dette bildet viser samme motiv - en bratt foss, tatt med lukkertid med tre forskjellige lukkertider, 1/25, 1/15 og 1/10 sekund. Opptakene er gjort i Geiranger, og med kameraet montert på stativ. Det er tydelig forskjell på hvordan vannet vises i bildene - mest struktur i bildet til venstre, minst til høyre.

Kameraet var innstilt på Manuell. Når du justerer lukkertiden, må du også justere blender eller ISO tilsvarende, for å få lik eksponering. I dette tilfellet har eksponering blitt delvis tilpasset i etterbehandling. 

John Colbensen, årets norgesmester i foto, innledet om bildekritikk. Foto: Arnold Hoddevik

Et av bildene som ble utsatt for kritiske blikk, sveisearbeid ved Molde havn. Foto: Arnold Hoddevik

Motiv fra Døråldalen i september 2018. Foto: Frank Hermann Wik

På oktobermøtet startet vi med nytt tema på medlemsmøtene – bildekritikk. John innledet til temaet med teori om hva som er bildekritikk, hva som ikke er det, hvordan gi konstruktiv kritikk og hvordan motta kritikk. I tillegg viste to fotografer sine bilder, og fortalte om bildene og sine interesser. Denne gangen var det Frank Hermann Wik og Rune Lade. Thomas ga også generell informasjon om kommende aktiviteter, og lovet å avsløre en stor overraskelse på neste møte. Her gjelder det å følge med.

 

Bildekritikk

Definisjon: «Kritikk betyr bedømmelse og vurdering av et arbeid eller en prestasjon av kunstnerisk, vitenskapelig eller annen art.»

 

Formålet med bildekritikk som tema er å øve medlemmene i å se, tolke og forstå bilder, og se hva som er bra og hva som er mindre bra i et bilde. Gjennom øvelse i bildekritikk kan vi alle bli bedre fotografer. Vi kan bli mer bevisste på hvorfor og hvordan vi tar bilder, og hvordan vi komponerer bildene våre.

Det er et privilegium å motta kritikk.. Husk at den som gir kritikk har tatt seg ekstra bryderi med å studere bildet ditt, tolke det og danne seg en oppfatning av bildet. Kritikeren ønsker å inspirere deg til videreutvikling, så lytt nøye – ta imot med åpent sinn. Det er kritikeren sin mening som blir formidlet. Det er ikke et fasitsvar, men en pekepinn du kan dra nytte av.

Det er også et privilegium å bli bedt om å gi kritikk. Den som ber om kritikk av et bilde, har tillit til deg. Du bør derfor legge arbeid i en god kritikk.

 

Medlemmene i klubben kan laste ned presentasjonen til temaet fra filer i klubbgruppa vår.

Etter teorien viste John flere innsendte bilder, og utfordret oss på å gi kritikk på bildene. Etter hvert ble det litt lettere for flere å uttale seg både positivt og negativt om bildene på veggen. Vi håper dette kan bli et godt og positivt innslag på klubbmøtene fremover.

Frank Hermann Wik

Frank fortalte at han har allsidige interesser, og har ikke funnet sin stil enda. Han er på vei. Der er utøvende håndballspiller i familien, og håndballkamper er populære. Han viste flere bilder fra håndballkamper, som viste gode actionbilder. Frank liker å prøve nye ting. Han ønsker å ta mer portrettbilder, men også fortsette å prøve ut forskjellig.

 

Frank var med på høstturen til Døråldalen, og likte landskapet der veldig godt. Han har derfor valgt å vise et bilde fra den turen.

Rune Lade

Rune ønsket oss velkommen til sin merkelige verden. Han likte også Døråldalen veldig godt, men er egentlig en «kystfotograf». Hans lidenskap er sjø og bølger. Han sier selv han ikke er så god på portrett, men liker ellers å ta bilder av levende vesener. «Hovedbabyen» er små, levende vesener, slike som vå går forbi hver dag uten å legge merke til.

 

Rune har to makrobjektiv. Det ene er ganske enkelt en gammel 50 mm med vendeadapter, og det andre en mer vanlig 105 mm f/2,8. På blitsen har han en hjemmelaget reflektor, som gir det lyset han ønsker.

Diverse

Tre fotografer utmerket seg i årets NM, Geir Jartveit, Peter Elias Hoddevik og John Colbensen.

 

Valgnemnda er satt i arbeid, for å forberede valget på kommende årsmøte, som blir i slutten av januar 2019.

Hold av lørdag 8. desember. Da blir det julebord på Jentekolonien.

På nestemøte kommer en stor overraskelse, så møt opp.

Tekst: Arnold Hoddevik, Foto: Arnold Hoddevik og Frank Hermann Wik

Fotoklubben har etablert konto på Instagram.

På Instagram vil vi dele bilder og historier om klubbens aktiviteter og medlemmer.

Det kan være fototurer/møter, nyheter om konkurranseresultater, andre aktuelle tema, osv.

Om du har en Instagram-konto, følg oss gjerne, og tag bildene dine med en @skodjefotoklubb eller en hasjtag #skodjefotoklubb.

Kontoen ble opprettet etter styremøte 16.10.2018.

Her kan du se bilder som er tagget med #skodjefotoklubb.

Gullvinner i NM 2018. I can see you. Foto: John Colbensen

Medlemmer i Skodje fotoklubb gjorde det godt i NM i 2018. John Colbensen ble Norgesmester, og ble intervjuet på God morgen i NRK Møre og Romsdal 17.10.

 

Fotoklubben har etablert konto på Instagram.

På Instagram vil vi dele bilder og historier om klubbens aktiviteter og medlemmer.

Det kan være fototurer/møter, nyheter om konkurranseresultater, andre aktuelle tema, osv.

Om du har en Instagram-konto, følg oss gjerne, og tag bildene dine med en @skodjefotoklubb eller en hasjtag #skodjefotoklubb.

Kontoen ble opprettet etter styremøte 16.10.2018.

Her kan du se bilder som er tagget med #skodjefotoklubb.

Tekst: Arnold Hoddevik

Faksimile fra nettside

CEWE Photo Award 2019 arrangerer stor konkurranse i samarbeid med SOS barnebyer.

Her har du en flott mulighet til å få vurdert bildene dine, støtte SOS barnebyer og vinne premier. Konkurransen pågår, og der er mange klasser å delta i. Det blir også kåret månedsvinnere, så send inn.

Konkurransens nettside

Gullmedalje i klassen kreativ. Ahhh come on now. Foto: John Colbensen

Sølvmedalje i klassen natur. Good morning. Foto: Geir Jartveit

Høstrunden av Foto-NM er ferdig juryert, og Skodje fotoklubb endte på en 6. plass sammenlagt. I fjor tok vi 1.plassen, og ble kåret til Årest klubb, men i år er det enkeltprestasjonene som skal feires.

John Colbensen fikk den gjeve prisen «Årets fotograf 2018» med sammenlagt best resultat i de to rundene av NM. Rett bak kom Geir Jartveit på 2.plass, han fikk også Jens Baashus Jessen plakett for det mest kreative bilde med «The tooth of time». I klassen «Årets Ungdomsfotograf» kom klubbens yngste medlem, Peter Elias Hoddevik på 2. plass.

Det ble ellers også sanket flere priser til klubben:

Monokrom papir

 

 • 1. plass - John Colbensen «I see you»
 • 3.plass - John Colbensen «Tough guys»
 • 3. plass - Sheila Alnes «Translucent»
 • Hederlig omtale - Sverre Olav Sebjørnsen «Relaxing»

 

Fargepapir

 • 3. plass - Liv Inger Natvik «Curled up inside»
 • 3.plass -Ole Bjørn Steinsvik «Ona fyr»
 • Hederlig omtale - Malvin Jan Dyb «Running in dimension»

 

Projeksjon monokrom

 • 3. plass - Geir Jartveit «The tooth of time»

 

Natur

 • 2. plass - Geir Jartveit «Good Morning»
 • Hederlig omtale - Geir Jartveit «Running»
 • Hederlig omtale - John Colbensen «Buzzing in the rain» og «Towards Nirvana»

 

Kreativ

 • 1. plass - John Colbensen «Ahhh come on now»
 • 3.plass - Geir Jartveit «Mind»
 • Hederlig omtale - Peter Elias Hoddevik «Unzipping the future»

 

Stilleben

 • Hederlig omtale - Monica Elise Vestre «Fading beauty»
 • Hederlig omtale - Cecilie Røyset «Holy bibel»

 

Ungdomsklassen

 • Hederlig omtale - Peter Elias Hoddevik «Surfboard» og «Unknown»

 

Du finner flere resultater fra både 1. og 2. runde og sammenlagt på NSSF.NO

Tekst: Ingebjørg Sporstøl, konkurranseansvarlig Skodje fotoklubb

Invitasjon til den 3. Vestkysten Fotocamp

Det er snart tid for å levere bilder til Vestkysten Fotocamp.

Skodje Fotoklubb, Bekkalokket Fotoklubb og Haugaland Fotoklubb har igjen gleden av å invitere alle fotografer bosatt i Norge til den 3. Vestkysten Fotokamp. En innlevering, tre juryer. Konkurransen skjer i samarbeide med Cewe/Japan Photo. Du kan levere bilder i to kategorier, fritt motiv farge og fritt motiv mono. I tillegg kåres beste naturbilde av Skodje Fotoklubb, beste gatefoto av Bekkalokket og beste portrett av Haugaland. Premiene er Cewe gavekort fra Japan Photo. Innleveringen skjer via nettsiden: www.photocompentries.net/?org=Bekka.

Fristen er 18. november.

Last ned og skriv ut den vedlagte invitasjonen, så får du alle reglene for konkurransen.

Tekst: Ingebjørg Sporstøl, konkurranseansvarlig i Skodje fotoklubb.

Skodje fotoklubb har fått Vipps.

Programmet er gratis å installere og bruke. Det er også svært enkelt å bruke. Når du har logget deg på, og skal betale til Skodje fotoklubb, får du opplistet Vippskontoer i nærheten, eller du kan søke etter Skodje fotoklubb. Så velger du vare fra varelista, og sender. Vips, så er det betalt.

Med Vipps kan du betale for leie av fotoutstyr og varer i kiosken vår. Varelista blir fortløpende oppdatert etter behov og hvor hensiktsmessig det er å bruke for vedkommende salg. 

Du kan installere Vipps på nettbrett og mobiltelefon. Du finner programmet i Play butikk på Androidenheter og i App Store på iPhone og iPad. 

Resultatene fra vårrunden i klubbkonkurransen er klar!

Klubben har hvert år en klubbkonkurranse med to runder, en vår og en høst.

Resultatene blir lagt sammen, og årets fotograf i klubben blir kåret ut i fra resultatene i disse to rundene. Hver runde av klubbkonkurransen inneholder tre kategorier: fritt motiv i farger og monochrome, samt en tema-konkurranse som endrer seg for hver runde. Vårrunden hadde stilleben som tema, og til høsten er portrett tema.

Totalt ble det levert inn nærmere 170 bilder fra i underkant av 20 av klubbens medlemmer, 56 av bildene ble premiert. Vi følger det nasjonale poengsystemet der 1. plass gir 10 poeng, 2. plass 7. poeng, 3. plass 5. poeng, Hederlig omtale (HO) 3 poeng og antatt 1 poeng. I fjor var det Cathrin Flate Reiten som fikk tittelen «Årets fotograf 2017», og hun ligger godt an i topp med 21 poeng sammen med Geir Jartveit med 22 poeng og Peter Elias Hoddevik med 19 poeng.

Alle bildene vil bli lagt ut i galleriet så snart som mulig.

Tekst: Ingebjørg Sporstøl, konkurranseansvarlig

«Strong yet fragile» av Cathrin Flate Reiten, 1. plass i klassen fritt farge.

"Fading Beauty" av Monica Elise Vestre, 1. plass i klassen stilleben.

«Rabbit» av Geir Jartveit, 2. plass i klassen fritt monokrom. Geir leder sammenlagt etter 1. runde. Malvin Jan Dyb vant forøvrig klassen fritt monokrom.