Som dere sikkert vet, bruker vi som klubb å delta i klubb-NM for fotoklubber. Det plukkes ut 20 bilder som skal representere klubben. Hver fotograf/autor, har ikke lov å delta med mer enn 4 bilder. Vi fikk tilsendt en del bilder fra dere og her er de 20 som ble plukket ut til klubb-nm høsten 2021. (Det skal være dansk jury denne gangen )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rett over 20 stykker møtte opp når undertegnede skulle ha en helkveld med photoshop som tema. Ny utgave av photoshop har nettopp kommet ut og det var naturlig å nevne litt av det som er nytt der,  bl.a. maskering. For å markere et objekt i bildet, kan man nå bare hovre musepil over objektet, så vil Photoshop automatisk lage en tilnærmet perfekt maskering. Meget tidsbesparende.

Ellers ble det gått gjennom Camera Raw (som også har kommet i ny utgave). Lagmasker ble også gjennomgått, og en del av verktøyene på verktøylinjen.

Kvelden gikk raskt unna og 2,5 timer med photoshop var sikkert nok smile

Håper at dere som var der fikk litt utbytte, og at det muligens ga litt inspirasjon til å teste ut nye redigeringsteknikker i Photoshop.

 

John

 

 
Siste dagen i september, og medlemsmøte under tilnærmet normale omstendigheter. Det føles bra... 
 
Takk for oppmøte, og takk for et godt møte.
 
Vi var så heldige at vi fikk "knabba" Heidi Mellingen til denne kvelden. Hun hospiterte og overnattet hos søskenbarnet sitt, Bjørn Nedreskodje, noe som gjorde det litt enklere for henne å møte oss.
 
 
Heidi har et aktivt fotoliv, noe vi alle fikk ta del i denne kvelden. Vi fikk være med på reise til regnskogene i Equador og ut til Galapagos via Quito på fastlandet, der hun fortalte om sine opplevelser, samt samfunnsforskjeller som det helt sikkert er vanskelig å forestille seg fullt ut for oss trauste nordmenn. Hun tok oss gjennom regnskogen i et yrende fugleliv, og ut på øyene der hun viste bilder av fuglearter av den meget eksotiske sorten. En av fuglene hun viste frem er faktisk så sjelden at de måtte rapportere den inn som "funn" til myndighetene. Videre viste hun bilder av en rekke arter med Iguaner som finnes på Galapagos. Mener å huske der er 15 forskjellige Iguanarter på øya. Pluss at der er oppdaget en ny art, Rosaiguan, som faktisk er artstruende for de som allerede finnes der.
 
Vi ble vist flotte bilder av Kolibrier av forskjellige slag, Fregattfugler, Blåfotsule, Maskesule, Darwinfinker, Galapagossjøløve, Pingviner og en helt spesiell, liten ugle som jeg dessverre ikke husker navnet på. Og selvfølgelig Iguaner. Artige skapninger som kan omtales som uvante på våre breddegrader.
 
Heidi tok oss videre med på en reise til Kambodsja og Vietnam, der de hadde startet reisen mot Vietnam fra Kambodsja i en elvebåt på elven Mekong. Hun tok oss gjennom de kulturelle forskjellene gjennom hele turen, fra båten, inn mot elvebredden og livet langs. Og helt inn til menneskene og livet de levde på sin sedvanlige måte, videre til storbyen langs elven, og helt til Ho Chi Min City. Det virket å være en veldig kontrastfull reise.
 
 
 
Derifra bar det rett hjem til Hedi's hjemmelagde fotoskjul som hun hadde ønsket seg til burdag av kjæresten sin. Enkelt, funksjonelt og effektivt i forhold til å ta flotte fuglebilder.  Hun fortalte også om prosessen og mail korrespondansen til 10 forskjellige grunneiere for å få tillatelse til å sette det opp, før hun konkluderte med oppføring på riktig sted. Artslivet var gjenkjennelig norsk, men likevel småeksotisk når en kom til rovfuglene (falker) som oppsøkte forplassen. 
 
Vi takker for at vi fikk lov til å være med på denne reisen og at du tok deg tid til oss på Skodje. Vi ønsker deg velkommen tilbake ved en annen anledning
 
Tekst: Rune Lade
Foto: Thomas Moltumyr

Eksotiske steder og hverdagen her hjemme.

 

Heidi Mellingen er en naturfotograf fra Oslo som fotograferer ulike landskap, ville dyr og fugler. Hun er nestleder i BioFoto, Norges største forening for naturfotografer, og deltar i juryen hos Villmarksliv sin konkurranse «Fotojakta».

I dette foredraget vil du få se bilder og høre historier fra Galapagos, Ecuador, Vietnam og Kambodsja, i tillegg til hennes foringsplass i Oslo.

 

 

Vel møtt!

 

Endelig ble det mulig å arrangere klubbmøte igjen. Nesten et år siden forrige ordinære møte... 

Det viktigst nå er å få klubben ut av koronadvalen, så vi begynte med et uformelt møte uten mye på programmet. Rune viste bilder han har tatt i løpet av koronaåret, og Bjørn viste bilder han har tatt med mobilen i løpet av årets sommer. Mange flotte bilder fra begge to, og ikke minst gøy å se bilder igjen... Vi er nok flere enn undertegnede som har hatt en aldri så liten fototørke i denne perioden... ;)

Resten av møtet ble brukt til å informere om høstens planer, samt fotoprat og sosialt samvær...lenge siden sist :)

 

I september får vi besøk av Heidi Mellingen fra Biofoto. Hun vil ta oss med på en bildereise verden rundt. Det er noe å glede seg til :)

Gamle og nye medlemmer er hjertelig velkommen :) 

 

 

 

 

Da har vi fått resultater for første runde av Årets Fotograf 2021.

I Fritt tema monokromt, gikk Knut Ivar Helland av med gullet. Hans bilde "Kannesteinen MW" gikk til topps i denne kategorien.

I den andre kategorien vi hadde, gikk Odd Helge Rabbvåg av med seieren. Hans bilde "The nestbuilder" gikk til topps her:

Hele resultatlisten kan du se her : Resultater første runde Årets Fotograf 2021

                         AFIAP til Monica Elise Vestre

Monica er første kvinne i klubben som mottar den internasjonale hedersutnevnelsen AFIAP. AFIAP er en forkortelse for:

«Artiste De La FéDéRation Internationale De L'Art Photographique»

For å få denne utmerkelsen må kandidaten ha utmerket seg i internasjonale fotokonkurranser med FIAP-patronage (dvs at FIAP har godkjent konkurransen).Videre er kravet at kandidaten har hatt suksess i minst 15 internasjonale konkurranse i minst 8 forskjellige land. En må ha oppnådd minst 40 aksepterte bilder med minst 15 forskjellige motiv. 10 % av bildene må ha fått minst akseptert i «print-kategorier». Altså må 10 % av bildene ha vært papirkopier.

I tillegg må kandidaten fylle ut søknadsskjema og legge ved 5 forskjellige digitale bilder, der hvert bilde må ha oppnådd minst 3 aksepterte i forskjellige konkurranser.

 Monica hadde alle kravene inne og har dermed fått innvilget søknaden fra FIAP.

Skodje Fotoklubb gratulerer så mye med utmerkelsen…fullt fortjent.

Denne går ut pga lite vannføring i elven.

Impulsturgruppa hadde sitt første minitreff på Molnes søndag 25. april. 4 medlemmer møtte til sosial og flott spasertur fra "Rota" til Bårevikja, via lille Helvete, og tilbake til bilene. Oteren var fraværende på vår tur, noe vi tror skyldes trafikken av folk der gjennom dagen. Det virket å være kjekt å treffes og å være litt sosial i denne merkelige tiden vi befinner oss i...i trygge omgivelser med god plass og med god avstand til hverandre.
 
Det er varslet "Supermåne" den 27. denne måneden. Det var veldig fjøre sjø da vi var der, noe som gjorde at vi faktisk kunne gå på steder som undertegnede aldri har gått på før. Det var litt spesielt. Kanskje den varslede "Supermånen" og fjøra har en sammenheng? I Bårevikja tok vi en rast med snacks som vi hadde tatt med. Allsidig samtale rullet over et mangfold av temaer. Stillheten og et folketomt landskap gjorde at Ørnene gjorde sitt inntog også. Hele 6 stk. kom og gikk, og ett par avslørte sin hekkeplass for oss. På vei tilbake tuslet vi oss inn en rådyr familie som også kunne se ut som om de nøt den samme stillheten og roen som vi gjorde. En fin tur med flott fotolys.  Takk for turen !  
 
Tekst og foto: Rune Lade