Foto: Per Giskeødegård

"Drying rack". Vinnerbildet i Fritt farge. Foto: Geir Jartveit

"Valley". Vinnerbildet i Fritt mono. Foto: Malvin Jan Dyb


"Atlanterhavsparken". Vinnerbildet Mennesker i miljø. Foto: Kenneth Enstad

 

Siste møtet før ferien, og kåring av første runde i klubbkonkurransen 2017. Vi ble dessuten tatt med til eksotiske himmelstrøk av Per Giskeødegård. Liv Inger og Arnold fortalte litt om vårens klubbturer til Runde og Harastølen, samt viste bilder fra disse turene.

Det knyttet seg kanskje mest spenning til første runde i Årets Fotograf 2017. Etter å ha sett gjennom alle de flotte bildene, så var det klart at Geir Jartveit vant første runde, med Kenneth Enstad på 2. plass og Malvin Jan Dyb på 3. plass sammenlagt. Vi gratulerer :)

Det er imidlertid tett på plassene bakover også, så her kan mye skje i neste runde ;)

Tekst: Monica Elise Vestre

Benedicte. Foto: Peter Elias Hoddevik. Juryen sier dette om sølvbildet Benedicte: "This image demonstrates great control of natural light. The composition is first rate and the pose has a wistful look on the young woman´s face. It is more than just a record of someone standing by a window."

Breaking the mist. Foto: Cathrin Flate Reiten. Juryen sier dette om gullbildet: "We liked the dream like quality of this image. The choice of a simple format with excellent use of technique makes this image stand out. The restricted colour use adds to the overall effect. The quality of the face is excellent."

Drying Rack. Foto: Geir Jartveit. Bildet fikk hele 7,3 poeng i NM for fotoklubber. Gjennomsnittet for Skodje i denne konkurransen var 5,87

Juryen skriver om dette bildet:"This was chosen for being technically excellent and a rather different take on behaviour. You did´t need to see the whole of the Heron to know the full story. Sharpness is great and good exposure. Good composition employed. Sadly the day was not going to end well for the Frog!!"


Det løser Sig. Foto: Ole Bjørn Steinsvik. Juryen skriver om dette bildet: "Et utrolig godt konsertbilde, du kjenner svetten gjennom bildet. Rett komponert. Crispy. Det er kroppet veldig riktig. Fin form i hatten. Fine sort-hvitt toner. Får lyst til å dra på konsert. Dette er et godt bronsebilde."

Vi er stolte og glade for de gode resultatene i første runde i NM i foto 2017, både i NM for klubber og individuelt.

I alt leverte klubben 282 bilder, noe som er "knusende ny innleveringsrekord", som John uttrykte det etter at fristen var ute.

Resultatene etter juryeringen var veldig oppløftende, da klubben vår fikk mest poeng sammenlagt. 352 poeng fikk klubben i NM for klubber. På plassene bak Skodje fulgte Oseberg Photo Society, Tønsberg Kamera Klubb, Bekkalokket Fotoklubb, Trondhjems Kameraklubb og Ålesund Kameraklubb.

Det kom også flere gode individuelle resultater. Se bare her:

  • Gullmedalje til Cathrin Flate Reiten i Kreativ klasse projeksjon. 3 av klubbens bilder fikk hederlig omtale og 10 ble antatt

 

  • 3 bilder fikk hederlig omtale og 7 bilder ble antatt i Fritt motiv farge papir

 

  • Geir Jartveit fikk en 3. plass for "Drying Rack" i klassen Natur. 4 bilder ble antatt

 

  • 1 bilde fikk hederlig omtale i klasse Fritt motiv papir kolleksjon

 

  • Peter Elias Hoddevik fikk både 2. plass for "Benedicte", og en hederlig omtale i klasse Fritt motiv projeksjon for ungdom under 25 år.

 

  • 1 bilde fikk hederlig omtale og 25 ble antatt i klasse Fritt motiv monokrom projeksjon

 

  • 3 bilder fikk hederlig omtale og 20 ble antatt i klasse Fritt motiv farge projeksjon

 

 • Ole Bjørn Steinsvik fikk 3. plass for "Det löser Sig". 2 bilder fikk hederlig omtale og 9 ble antatt i klassen Fritt motiv monokrom papir

Peter Elias fikk en glimrende sølvplassering i ungdomsklassen, men gjorde det svært godt også i voksenklassene, og ligger på en individuell 5. plass.

Det blir en utfordring å følge opp dette til høstens avgjørende runde.

Tekst: Arnold Hoddevik

CSI. Foto: Sverre Olav Sæbjørnsen

Sikre vårtegn. Foto: Ole Bjørn Steinsvik

Det to vinnerbildene etter den uhøytidelige konkurransen under workshopen i makrofoto er kåret.

Roger Brendhagen har kåret de to vinnerbildene fra konkurransen han utlyste under makroworkshopen. De var to klasser.

 • 1. Det ene bildet skulle tas med blits på en slik måte at bakgrunnen ble sort.
 • 2. Det andre bildet skulle være kreativ type makro.
Deltagerne i konkurransen skulle bruke teknikker de lærte under workshopen.

 

Roger fortalte at det var veldig vanskelig å kåre en vinner, for bildene var jevnt gode. Han syns oppgaven var godt løst.

Vinner av klasse 1 ble Sverre Olav Sæbjørnsen
Vinner av klasse 2 ble Ole Bjørn Steinsvik

Vinnerne vil motta hver sin premie, signert av Roger Brendhagen, en kortstokk med vakre naturbilder på. Premien vil bli overlevert ved første anledning.

Tekst: Arnold Hoddevik

Foto: Cathrin Flate Reiten

Foto: Cathrin Flate Reiten

Det ble ikke så mange med på denne turen, men de som dro fikk en flott tur.

I strålende vårvær ble øya utforsket og lundefuglen behørig fotografert.

Utsikt fra 3. etasje. Foto: Arnold Hoddevik

Fra fyrrommet i kjelleren. Foto: Arnold Hoddevik

En modell og en fotograf i arbeid. Foto: Arnold Hoddevik

Helga 29.-30. april skapte en liten gjeng ivrige fotografer og to modeller liv og røre på Harastølen, no en yndet plass å fotografere og filme.

Aktivitetesgruppa i klubben inviterte til denne turen, og 6 deltagere drog lørdag formiddag til Luster, lastet med fotoutstyr, kostymer og godt humør. Sola strålte, og alt lå til rette for en strålende tur.

Vi ble godt mottatt på Harastølen, og fikk omvising i aktuelle deler av det forlatte og forfalne bygget. Hver enkelt av oss fikk nye ideer og inspirasjon til situasjoner å fotografere. Det ble skapt mange ulike fantasier i hodene våre. Forhistorien til stedet bidro til dette.

De to unge modellene fikk skifte til passende kostymer og sminket seg til de aktuelle situasjonene. Både fyrrom, gamle behandlingsrom, korridorer, kapell, loft, pasientrom og andre tilgjengelige steder ble utnyttet, både lørdag og søndag. Modellene var tolmodige, og poserte ypperlig. Av og til måtte de varme seg, for det var kaldere inne i bygget enn ute, altfor kaldt for tynne kjoler.

Damene i gruppa ordnet deilig pizza til lørdagskvelden, og det ble en fin kveld ved Luster Fjordstuer.

Harastølen ble i sin tid anlagt her som behandlingssted for tuberkulose på grunn av det gunstige klimaet. Senere har det også tjent som psykiatrisk institusjon og asylmottak. Les mer om stedet på Wikipedia og på Facebook.

Tekst: Arnold Hoddevik

Fullt i Kunstforeningen under åpningen. Foto: Arnold Hoddevik

Morten Krogvold og Lene Marie Fossen under presentasjonen av henne og utstillingen hennes. Foto: Arnold Hoddevik

Mona Kuhn ga kvelden før åpningen et eksklusivt intervju til oss som deltok på Fine Art Print Masterclass workshop med Morten Løberg, Per Arnfinn Persen og Dag Nystuen. Foto: Arnold Hoddevik


Mikkel Aaland bryter inn i arrangementet, og det blir bursdagssang med fyrverkeri. Foto: Arnold Hoddevik

Onsdag 3. mai åpnet Nordic Light 2017 med tradisjonell mottagelse i Kunstforeningen.

Rommet i Kunstforeningen var fylt til randen med spente og forventningsfulle mennesker. Etter ein kort introduksjon og presentasjon av utstillerne i dette lokalet, gikk toget rundt til de andre utstillingene. For hver av dem ble utstilleren presentert av Morten Krogvoll, og de utstillerne som var til stedet, fortalte kort om sin utstilling.

Der er flere spennende og interessante utstillere i år, så ta turen, om så bare for å se utstillingene. Her er noen det er vel verdt å nevne.

 • Iké Udé med sine konseptuelle portretter.
 • Jane Evelyn Atwood, som har fotografert både prostituerte i Paris, fulgt en aids-syk franskmann og amerikanske langtidsfanger.
 • Jodi Bieber, mest kjent for portrett av Bibi Aisha, som fikk nese og ører kuttet bort av Taliban. Hun har m.a. reist verden rundt på oppdrag for kjente magasiner.
 • Lene Marie Fossen har en rekke meget gripende selvportretter.
 • Mona Kuhn viser noen av sine verk, og er mest kjent for sine drømmeaktige bilder av menneskekroppen i miljø i stort format.
 • Morten Løberg er en av de norske, og stiller ut bilder både fra mørkerom og digital print. Sjekk om du kan se forskjellen.
 • Lucas Foglia skildrer mellom annet forholdeet mellom mennesker og natur i landsens Amerika.
Jeg må også nevne French Cowboy med sine morsomme og humoristiske bilder med uventede detaljer i bildene.

 

Sist, men ikke minst - årets Directors Choise, Lena Stjernström. Hun vokste opp med en far, som var ivrig fotograf, og ble tidlig vant til å betrakte "fine art", statuer og å definere skjønnhet. "Dette er en fotograf som gambler med uttrykket - og sine evner."

Flere kunne vært nevnt, og der er også en mengde interessante og inspirerende foredrag, filmvisninger og andre arrangement å delta på for fotoentusiaster. NSSF og flere fotoklubber har også utstilling i bedehuset. NSFF stiller ut en del av de nesten 300 årbokbildene. Skodje fotoklubb sine medlemmer fikk faktisk med hele 11 bilder i denne årboka, men underlig nok er ingen av dem stilt ut.

For undertegnede ble det et spesielt hjertelig gjensyn med Mikkel Aaland, som har vært på Nordic Light hvert år siden 2009. Han spiller en sentral rolle i festivalen, og bidrar med gode ideer. Sjekk neste år. Da blir kanskje et prosjekt med fiskehistorier presentert.

Morten Krogvold fikk seg en ekstra overaskelse unnder åpningsarrangementet i Caroline kino. Tilfellet ville at han fylte 67 år på dene åpningsdagen. Mikkel Aaland brøt inn i arrangementet, og fikk Morten til å stusse litt, da han fortalte at det ble en endring i programmet. Morten fikk skikkelig gratulasjon, med bursdagssang i en nesten fullsatt kinosal og innendørs fyrverkeri.

Tekst: Arnold Hoddevik

Ivrige fotografer i konkurranse om å få det beste bildet av modellen. Foto: Arnold Hoddevik

Klubbkonkurransen Årets Fotograf er en intern kappestrid mellom alle medlemmer i Skodje Fotoklubb, med 2 runder hvert år.

Etter en pause i klubbkonkurransen, starter vi opp med en revidert utgave. Alle medlemmer kan delta, og det blir nå to runder per kalenderår.

"Årets fotograf 2017". Innlevering skjer via NSFF sin side for konkurranseinnlevering, på samme måte som i NM. Det er også nøyaktig samme regler og krav til teknisk utførelse.

Det er 3 kategorier...

 • Fritt farge
 • Fritt mono
 • Tema : "Menneske i miljø"
Du kan levere inntil 4 bilder i hver kategori...

 

Husk dette:

  • Lengste side skal være nøyaktig 2400 piksler.
  • Fila kan ikke være over 3 Mb
  • ingen signatur på bildene
  • Bildet må ha en tittel
  • Frist for denne første runden (av 2 runder) er satt til 15. mai 2017.

 

Det blir fine premier. Lykke til

Lever bildene dine her: NSFF, og klikk Bildeinnlevering, for å logge inn og levere.

Tekst: Arnold Hoddevik

Foto: Arnold Hoddevik

Foto: Cathrin Flate Reiten

Foto: Ingebjørg Sporstøl

En liten gjeng fra klubben dro til Harastølen denne siste helgen i april.

To modeller ble også med, i tillegg til at de som var med brukte hverandre som modeller. Resultatet ble mye kreativitet og flotte bilder fra dette fascinerende og småskumle stedet i Luster i Sogn.

Det nedslitte sanatoriumet ligger høyt oppe i lia med en fanatisk utsikt utover fjorden...helt øde og med en historie som har satt seg i veggene. Det er nesten så man kan kjenne på all smerten og lidelsen som har foregått her. Et yndet sted for fotografer fra hele landet, og vi er mange som har lyst tilbake. Her kan virkelig kreativiteten boble...

Tekst: Monica Elise Vestre

Interesserte deltagere på fotosafari med Roger Brendhagen i høyre bildekant. Foto: Arnold Hoddevik

Livlig prat i pausen, og interesse for utstyret til Roger. Foto: Arnold Hoddevik

Se opp for den slangen der borte... Foto: Arnold Hoddevik


Fjellrev i måneskinn imponerte flere - særdeles godt gjort å få alt til å klaffe så godt - samtidig. Foto: Roger Brendhagen.

Torsdag 27.04.17 var vi en bra forsamling på safari i Sri Lanka, India, Finland, Island, steder i Norge, som Svalbard, Runde og Dovre, mesterlig guidet av Roger Brendhagen, Nikonambassadør og en av Norges fremste naturfotografer. Både vanlige dyr og mer eksotiske og flere både farlige og livsfarlige, men også mer vanlige dyr kunne studeres på nært hold – flere meeeget nært.

 

Roger viste gjennomført superkvalitet på hvert eneste bilde, fine stemninger, eksotiske og mer vanlige dyr - tett på, fortellende og mange unike bilder, vakker natur, morsomme historier og kommentarer. Ikke minst fikk vi mange nyttige og praktiske tips, tydelig demonstrert med bildeeksempler - mest som på et kurs i naturfoto. En kveld vi ikke glemmer så fort.

Både den tekniske kvaliteten, komposisjonen og stemningen i bildene var slående, men det er neimen ikke liksom bare dra ut å ta slike bilder. Tenk all forberedelse som må til, studere dyrene, deres adferd, lynne og lokalisering og andre egenskaper. Vi er kanskje vant til å måtte snike oss inn på de ville dyrene vi vil fotografere dem på nært hold. Andre steder er det kanskje slik at normal adferd oppleves som ufarlig, mens en snikende person kan bety fare, og fører til at motivet stikker av.

Slanger, leoparder, tigre, krokodiller, neshorn, moskus, fjellrev og andre dyr har alle sine personlige egenskaper, og potensialet for å bli skadet eller drept er veldig ulikt. Noen angriper og dreper eller lemlester mennesker, mens andre skyr mennesker. Noen omgås også mennesker, og noen av disse stjeler alt de kommer over. Dette og mye mer må en naturfotograf kjenne til, for å kunne skaffe bilder som skiller seg ut fra mengden, og for å bokstavelig talt overleve alle farene som lurer. Lokalkjente guider og sjåfører er også en forutsetning og nødvendig hjelp mange steder.

Fotografering handler veldig mye om å utnytte lyset. Morgen og kveld er ofte de beste tidene å ta bilder på. Da er lyset ikke så hardt som midt på dagen. Perspektiv og forgrunn spiller også viktige roller i ethvert bilde. Roger viste oss også hvordan bare små endringer utgjør forskjellen på et vakkert bilde og et ordinært.

Flere tilbakemeldinger fra deltagere på arrangementet var overbegeistret. Noen uttalelser: ”Når man både er biolog og fotointeressert, så var dette en strålende måte å tilbringe en torsdagskveld på. Tusen takk! Bildet av fjellrev i kontur inni fullmånen må være et av de vakreste bildene jeg har sett!”
”Flott foredrag og flotte bilder!! Neste klubbtur er til Runde i mai - blir nok liggende på magen hele gjengen”
”Tusen takk for to inspirerende kvelder!! Her er det åpenbart bare å ligge lavt”
” Takk for en spennende reise i dyrenes verden.”

Til og med fra Surnadal på Nordmøre kom det flere tilhørere. Vi skulle ønske flere hadde forstått for en fantastisk reise vi fikk være med på.

Se mer av Roger Brendhagen:RogerBrendhagen.com
På Facebook: Roger Brendhagen
Nature photographer Roger Brendhagen

Tekst: Arnold Hoddevik

Foredrag med Roger Brendhagen.

Se link til artikkelarkiv/aktuelt for referat fra kvelden :)