Tema for kvelden var Stilleben, og Magnar Fjørtoft var sporty og stilte som foredragsholder på kort varsel.

Magnar engasjerte som vanlig med sin lettfattelige måte å forklare ting på, og han tok oss med på en reise i temaet fra gammelt av og frem til i dag. Han kom også med mange gode tips både til lyssetting og type Stilleben.

Etter pausen var det klart for praksis, og medlemmene hadde med seg forskjellige ting de kunne bruke. Magnar kom med tips underveis, og jeg tror det er flere som fikk god inspirasjon både til klubbkonkurransen og høstens runde i NM, der Stilleben er et av temaene.

Tekst: Monica Elise Vestre

Too young. Foto: Monica Elise Vestre

Leif Preus fotopris ble i første runde av Norgesmesterskap i foto 2018 enda en gang gitt til et bilde fra Skodje fotoklubb.

Vinneren av Leif Preus-prisen, beste portrett i NM, gikk i vårrunden 2018 til Monica Elise Vestre for bildet «Too young». Bildet ble levert til klassen farge papir, der det fikk sølvmedalje.

Om bildet skrev juryen: "Dramatisk og fengende øyne. Fotografen har klart å fange uttrykket i øynene til en meget god modell. Bildet setter i gang mye følelser."

Dette er fjerde gang en medlem fra Skodje fotoklubb mottar denne prisen. Fra før har Trond Edvard Ekroll, Geir Jartveit og Line Skår mottatt denne prisen.

Leif Preus fotopris for beste portrett blir gitt til det beste portrettbildet uansett klasse i norgesmesterskapet i foto, som Norsk Selskap for fotografi arrangerer hvert år.

Tekst: Ingebjørg Sporstøl, konkurranseansvarlig

Gullbildet til Peter Elias.

Første runden i Norgesmesterskapet i foto er offentliggjort, og Skodje Fotoklubb kan stolt skryte av 2 gull, 2 sølv, 1 bronse, en hederlig omtale og over 50 antatte bilder. Det ble totalt levert 158 arbeid fra 21 av klubbens medlemmer.

Klubbens nest yngste medlem, Peter Elias Hoddevik, stakk av med gullmedaljen og 2 antatte i kategorien «ungdom». Sverre Sebjørnsen fikk gull i kategorien «fargepapir», og Monica Elise Vestre fikk sølv i samme kategori. En av klubbens nyeste medlemmer, Alfred Nilsen, fikk sølvmedalje i kategorien «natur». Dag Harald Dyb fikk bronsemedalje i kategorien «monopapir».

Tekst: Ingebjørg Sporstøl

 

 

Cathrin Flathe Reiten fikk også utdelt ANSFF denne kvelden, til sin store overraskelse....vi gratulerer :)

22. mars var vi så heldige å få Håkon Grønning på besøk til Skodje Fotoklubb.

Grønning har vært med i Trondhjems Kameraklubb siden 86, og det var dette året han ble bitt av "fotobasillen". Han har vært innom de fleste sjangre innen foto, både natur, barn, portrett og det som ligger hans hjerte nærmest...mennesker i miljø/naturen, akt, eller fine nude art som det også heter.

Hans kunnskap, dyktighet og erfaring innen foto har resultert i mange utmerkelser de siste årene: ANSFF -- Artist Norsk Selskap For Fotografi (2015), ENSFF -- Eksellense Norsk Selskap For Fotografi (2015), AFIAP -- Artiste FIAP (2015), EFIAP -- Excellence FIAP (2016). Ikke minst, så ble han Norgesmester i foto både i 2016 og 2017.

Vi fikk et innblikk i hans bilder, samtidig som han fortalte historiene rundt og bak bildene. Han fortalte om tanker, planlegging...eller som han selv sa, så planlegger han i grunn ikke så mye...de fleste av bildene blir til underveis.

Han har også deltatt på workshops i aktfotografering, der mye er "staget" på forhånd og det blir brukt blitser for å sette lyset, men han trives nok best med naturlig lys. Favoritten er lys inn fra siden, gjennom vindu. Han viste oss også nydelige bilder fra en workshop i St. Petersburg, der han sammen med et lite anntall fotografer fikk være backstage under øvelse og fremføring av Svanesjøen med Theatre Russian Ballet- ved Hermitage Theatre i 2017.

Mest kjent og anerkjent, er han kanskje for sine aktbilder. De fleste blir tatt ute i naturen med innleide modeller som han kjenner, og de drar til forskjellige steder i Norge med spesiell natur og formasjoner. Grønning fortalte også om hvordan han bruker det naturlige lyset for å fremheven linjer/skygger og skape liv i bildene sine.

Det undertegnede sitter igjen med etter denne kvelden, er budskapet om at det er viktig å være tro mot sine egne tanker og handlinger, og gjerne reflektere litt over hvorfor man fotograferer og hva man selv ønsker å ta bilder av. Da blir forholdet til å ta bilder avslappet og mer morsomt, og resultatene blir også de beste da.

Tekst: Liv Inger Foto: Arnold Hoddevik

 

For første gang arrangerer vi Fotosprint. Vi håper så mange som mulig vil delta på dette, som både er sosial moro, og ikke minst litt utfordrende.

Målet er at dette skal bli en slags årlig foreteelse. Se "plakat" for mer informasjon :)

Kairos Workshops nyeste tilskudd blant NSFF sine samarbeidspartnere. Fra presentasjon ved åpninga av landsmøtet i NSFF 2018

Kairos Workshops ble presentert som ny samarbeidspartner i NSFF. Presntasjonen skjedde under åpninga av landsmøtet på Gardemoen 10. mars 2018.

Kairos Workshops vil bli et viktig tilskudd til de andre samarbeidspartnerne i NSFF.

De arrangerer workshops mange ulike steder. De spenner vidt, både i tema og sted. Vi kan komme til dem, eller de kan komme til oss. De utgir også bøker, og har hatt utstillinger.

De er to personer, Torkil, som er lege og fotograf, og Tone, som er grafisk designer og fotograf. De sier blant annet.
"Kameraet er et unikt verktøy for å bli bedre kjent med verden og deg selv
Gjennom å være nysgjerrig, oppmerksom og tilstede i øyeblikket skaper du ikke bare gode bilder, du opplever også verden mer intenst. Når du bruker dine særegne evner, erfaring og personlighet vil bildene dine uunngåelig gjenspeile dette. Å fotografere blir derfor både en ytre og indre reise der du du gjør om inntrykk til uttrykk.

Det er mye god helse i å få utløp for din kreative energi
Torkil (lege og fotograf) og Tone (grafisk designer og fotograf) kombinerer sine mangeårige yrkeserfaringer med en dyptgående fotokunnskap. Slik skapes en kruttpakke av innsikt og inspirasjon som vil gi næring til din fotografiske utvikling. Samtidig vil du finne gleden ved å bruke kameraet til å leve et rikere liv og ta dine unike bilder."

Les mer om Kairos Workshops på KairosWorkshops.com

Du kan snart stifte bekjentskap med dem, om du er interessert. Les mer om deres kontemplative helg i Oslo i juni på Kontemplativ helg i Oslo

Tekst og foto: Arnold Hoddevik

Håkon Grønning. Foto: Marina Kovrigina

Marsmøtet i fotoklubben nærmer seg. Vi får langveisfarende besøk - et spennende besøk fra Trøndelag.

Håkon Grønning, en av de mestvinnende amatørfotografene i NSFF kommer til medlemsmøte i Skodje i mars.

Gjør du et søk etter navnet på NSFF sine sider, får du en lang liste med resultater. Det er ofte mennesker i bildene Håkon skaper, men også landskaper, gjerne med enkle og harmoniske, elegante former, spesielt lys, gjerne aktbilder, men det er stor variasjon i motivene hans.

Håkon høster også medaljer i internasjonale konkurranser. Et bilde jeg liker godt, er "Raindrops and reflections", som vant gullmedalje i international salon of photography "Golden Woman 2017", in Russia. Bildet må du bare se, en kvinne med flommende hår bak en bukett lupiner og et regnvått vindu - et meget stemningsfullt bilde. Du kan se bildet på goldphotosalon.ru

Vi tror det blir interessant og inspirerende å se bilder og høre Håkon fortelle om bildene sine torsdag.

Tekst: Arnold Hoddevik

Fra oppslag om Roger Engvik i Sunnmørsposten, utlånt av Roger Engvik. Her er det stort spenn i verktøyene.

Fra klubbmøtet. Foto:Arnold Hoddevik

22 feb. kom Roger Engvik til oss og fortalte fra sitt yrkesliv som journalist og fotograf. Ett spennende dypdykk i fotografenes historie, fortalt med innlevelse og engasjement, illustrert med bilder fra forskjellige tidsepoker.

Det ble fortalt om hvordan han i tidlige jounalistår dro på reportasjeturer med mange kofferter med utstyr, fotoapparat, objektiver, kjemikalier og fotopapir - mye av innholdet hadde ikke fått blitt med på dagens flyreiser - i tillegg til koffert med klær. Fremkalling av fotografiene som ble tatt på turene skjedde ofte på hotellrommets bad, med håndduker stappet under alle dørsprekker for å unngå at lys kom inn i rommet. Disse bildene ble overført via telegrafsentraler der damene- for det var bare damer som jobbet der- brøt inn med jevne mellomrom for å fortelle hvor mange perioder som var brukt. Selv om de ble bedt om å ikke gjøre dette, fordi det ødela for teleoverføring av bildene, hendte det fra tid til annen. Noe som igjen resulterte at ett bilde av Kongen nesten fikk enn "dump" på.

Før var det gjerne slik at en "story" eller reportasje ikke kom på trykk før flere dager etter hendelsen - mens vi i dagens digitale verden har bilder og historier ute "på trykk" bare sekunder etter hendelsen. Engvik har erfart utviklingen fra start til i dag, i sitt yrke som fotograf og journalist på kroppen, og konkluderer vel med at teknologi har lettet en journalists arbeide betraktelig.

I tillegg til en historisk reise, fikk vi også se en dokumentar om Havørna. Denne flotte fuglen har gjennom 10 år, blitt fulgt på nært hold, både i reirbygging og hekking og også hvordan de slåss for føden der det er den sterkeste som vinner. De fleste «filmstjernene» er mellom de 15-20 ørneparene som hekker i regionen rundt Ålesund, men det finnes også streiffugler som blir lokka hit av sildefisket og torskefisket, og pga. ringmerking er det dokumentert at unørn har kommet helt fra Sverige for å sikre seg føde. Ørner har blitt filmet med kamera satt ut på Kvalen, kadaver har blitt lagt ut og kamera går når ørnene kommer for å spise. Engvik fortale også undervegs med utfyllende informasjon.

Etter pause, informerte Konkurranseansvarlig Ingebjørg Sporstøl om innleveringsfrister for print NM og om møter i konkurransegruppen for de som ønsket hjelp til utvelgelse av NM bilder.

Tekst: Liv Inger Natvik

Fra oppslag om Roger Engvik i sunnmørsposten, utlånt av Roger Engvik. Her er det stort spenn i verktøyene.

Torsdag 22.02. kl 19 kommer det storfint besøk til medlemsmøtet i fotoklubben.

Når Roger Engvik kjem til medlemsmøtet i Skodje fotoklubb, blir det nok eit svært interessant og inspirerande møte. Han vil fortelle og vise bilder fra sin lange karriere.

Roger Engvik er en særdeles dyktig forfatter og fotograf. Han er god til å formidle, så dette blir en fin kveld. Han har arbeidd over 50 år som pressefotograf i Sunnmørsposten, og er mer som en legende. Jeg har lest litt i et utdrag fra CV-en hans, og det var imponerende å se alt han har vært med på. Her er bare litt:

 

  • Vernepliktig fotograf/journalist i Sjøforsvarets presse- og informasjonstjeneste 1964-65
  • >li>Var med på å stifte Sjøforsvarets Informasjonsoffisersforening (SIOF)
  • Mannskap og reporter om bord i vikingskipet «Saga Siglar» under første etappe av jordomseilingen, fra Norge til Shetland og Færøyane, i 1984
  • Har gitt ut bildeheftet «Fuglene på Runde» i 1978
  • Ga ut boka «Da kattuglene ble husløse – om fugler og dyr i en skogkant»
  • Hovedfotograf for bøkene «Jazz i Molde» (Terje Mosnes, forfatter) i 1980 og «Jazz i Molde II» i 1991. Har levert et stort antall bilder til boka «Ut av det blå – Femti forrykende år med jazz i Molde» (Terje Mosnes, forfatter – Kagge forlag) 2010. Tildelt utmerkelsen «Molderosen» i 1984 for sitt arbeid med å sette Moldejazz på kartet. Fotoutstillingen «Jazz i Molde – 1963/2004» under den femtiende festivalen i 2010.
  • Ga ut boka «Venner og naboer – en hyllest til mennesker og natur på Nordvestlandet» i 2002
  • Ga ut boka «Brenner dei ikkje brising meir…?
  • Ga ut boka «Barnebarnsboka»
  • Kommer med boka “Fra titteskap til landskapsakvarium”
  • Har levert bilder og artikler til en rekke større bokverk og mindre bøker, tidsskrift og aviser/byråer i inn- og utland
  • Var med og stiftet lokalavdelingen av Norsk Ornitologisk Forening i Møre og Romsdal i 1968
  • Portrett av Kong Olav V ved kongebjørka i Molde ble valgt som motiv for et kongefrimerke i anledning kong Olavs 80-årsdag i 1983, portrett av Harald Grytten da han og jugendhus ble frimerkemotiv i 2010
  • Flere premierte bilder i ulike sammenhenger, fotoutstilling i Sunnmørspostens nye avishus i forbindelse med bokutgivelsene "Venner og naboer" og Fugler i fokus
  • Mangeårig medlem i styret i Ålesund akvarium og byggekomiteen, nå leder for Rådet i stiftelsen Atlanterhavsparken.

 

Jeg gjorde et søk om gjesten vår på internett, og fikk ca 6430 resultater. Jeg fant også noen musikkvideoer, blant annet "Roger Engvik - Under skuldra på Alsla - 1998 Ålesund".

Kom på medlemøtet torsdag 22.02. klokka 1900 på Jentekolonien i Skodje, og få en minnerik opplevesle og masse isnpirasjon.

Tekst: Arnold Hoddevik

Monica. Foto: John Colbensen

NM-pkalen, diplom og blomster. Foto: Monica Elise Vestre

Tusenkunstnaren Thoms. Foto: Thomas Moltumyr

Torsdag 25.01.2018 holdt klubben ordinært årsmøte. Monica Elise Vestre stilte ikke til gjenvalg, og gikk dermed av som leder. Thomas Moltumyr ble valgt til ny.

Klubblederen, Monica Elise Vestre presenterte årsrapporten fra styret, som vitnet om et ganske aktivt år - med en viktig milepel.

 

Norgesmester

Klubben ble norgesmester i foto i 2017. John, som tok initiativet til å starte klubben, og har jobbet iherdig med å dyktiggjøre medlemmene i foto helt fra starten av, har lenge hatt en målsetting om å oppnå dette. Det eneste som slo feil, var at klubben nådde målet før tida, takket være mange dyktige medlemmers innsats i NM.

 

 

Økonomi


Regnskapet viste et meget positivt resultat, med overskudd 28.382 kroner. Dette kommer godt med til kommende aktiviteter til glede for klubbens medlemmer.

 

 

Valg


Monica Elise Vestre gikk av som leder. Nyvalgt leder er Thomas Moltumyr. Han har vært vara i styret hittil, og markert seg som en kreativ og aktiv medlem i klubben.
Nytt medlem i styret er Peter Elias Hoddevik, ungdomsmedlem, som også har markert seg på flere områder i klubben allerede, bl.a. med gode plasseringer i flere konkurranser veldig tidlig.
Nytt medlem i valgnemnda er Cathrin Flate Reiten.

 

Alle valg og vedtak var enstemmige.

 

Takk og velkommen

I forbindelse med årsmøtet viste Monica også frem det synlige beviset for at klubben ble norgesmester i foto for klubber 2017 - en flott pokal og diplom. Flere medlemmer oppnådde gode individuelle resultater. Preusprisen for beste portrett i NM gikk for tredje gang til en medlem i Skodje, denne gangen til Line Skår.

 

Møteleder og nestleder Arnold Hoddevik takket Monica for en aktiv, kreativ og interessert innsats i styret. Monica ble med i klubben i august det året klubben ble stiftet. Selv om hun også da var både beskjeden og forsiktig i sin framferd, ble hun fort lagt merke til.

Allerede ved neste årsmøte ble hun valgt inn i styret. Gjennom årene har Monica hele tiden vært den som alltid har stilt opp på aktiviteter og møter, kokt kaffe, stelt i stand og ryddet, vært med på aktiviteter og lagt til rette på alle måter. Hun har også hatt perioder som aktivitetsansvarlig og konkurranseansvarlig i løpet av disse syv årene, og de to siste årene har hun vært leder for klubben. Lederoppgaven har hun utført til beste for klubben, med samme punktlighet, ansvarsfølelse og omsorg som i alt annet hun har tatt seg av og vært med på.

Styret og klubben takker masse for innsatsen så langt, og tror på god nytte i en noe mer tilbaketrukket rolle som varamedlem også.

Thomas Moltumyr ble ønsket velkommen som leder. Vi kjenner godt til hans aktive rolle i styret allerede, og tror han vil bli en meget god leder for klubben.

Tekst: Arnold Hoddevik