Interesserte deltagere på fotosafari med Roger Brendhagen i høyre bildekant. Foto: Arnold Hoddevik

Livlig prat i pausen, og interesse for utstyret til Roger. Foto: Arnold Hoddevik

Se opp for den slangen der borte... Foto: Arnold Hoddevik


Fjellrev i måneskinn imponerte flere - særdeles godt gjort å få alt til å klaffe så godt - samtidig. Foto: Roger Brendhagen.

Torsdag 27.04.17 var vi en bra forsamling på safari i Sri Lanka, India, Finland, Island, steder i Norge, som Svalbard, Runde og Dovre, mesterlig guidet av Roger Brendhagen, Nikonambassadør og en av Norges fremste naturfotografer. Både vanlige dyr og mer eksotiske og flere både farlige og livsfarlige, men også mer vanlige dyr kunne studeres på nært hold – flere meeeget nært.

 

Roger viste gjennomført superkvalitet på hvert eneste bilde, fine stemninger, eksotiske og mer vanlige dyr - tett på, fortellende og mange unike bilder, vakker natur, morsomme historier og kommentarer. Ikke minst fikk vi mange nyttige og praktiske tips, tydelig demonstrert med bildeeksempler - mest som på et kurs i naturfoto. En kveld vi ikke glemmer så fort.

Både den tekniske kvaliteten, komposisjonen og stemningen i bildene var slående, men det er neimen ikke liksom bare dra ut å ta slike bilder. Tenk all forberedelse som må til, studere dyrene, deres adferd, lynne og lokalisering og andre egenskaper. Vi er kanskje vant til å måtte snike oss inn på de ville dyrene vi vil fotografere dem på nært hold. Andre steder er det kanskje slik at normal adferd oppleves som ufarlig, mens en snikende person kan bety fare, og fører til at motivet stikker av.

Slanger, leoparder, tigre, krokodiller, neshorn, moskus, fjellrev og andre dyr har alle sine personlige egenskaper, og potensialet for å bli skadet eller drept er veldig ulikt. Noen angriper og dreper eller lemlester mennesker, mens andre skyr mennesker. Noen omgås også mennesker, og noen av disse stjeler alt de kommer over. Dette og mye mer må en naturfotograf kjenne til, for å kunne skaffe bilder som skiller seg ut fra mengden, og for å bokstavelig talt overleve alle farene som lurer. Lokalkjente guider og sjåfører er også en forutsetning og nødvendig hjelp mange steder.

Fotografering handler veldig mye om å utnytte lyset. Morgen og kveld er ofte de beste tidene å ta bilder på. Da er lyset ikke så hardt som midt på dagen. Perspektiv og forgrunn spiller også viktige roller i ethvert bilde. Roger viste oss også hvordan bare små endringer utgjør forskjellen på et vakkert bilde og et ordinært.

Flere tilbakemeldinger fra deltagere på arrangementet var overbegeistret. Noen uttalelser: ”Når man både er biolog og fotointeressert, så var dette en strålende måte å tilbringe en torsdagskveld på. Tusen takk! Bildet av fjellrev i kontur inni fullmånen må være et av de vakreste bildene jeg har sett!”
”Flott foredrag og flotte bilder!! Neste klubbtur er til Runde i mai - blir nok liggende på magen hele gjengen”
”Tusen takk for to inspirerende kvelder!! Her er det åpenbart bare å ligge lavt”
” Takk for en spennende reise i dyrenes verden.”

Til og med fra Surnadal på Nordmøre kom det flere tilhørere. Vi skulle ønske flere hadde forstått for en fantastisk reise vi fikk være med på.

Se mer av Roger Brendhagen:RogerBrendhagen.com
På Facebook: Roger Brendhagen
Nature photographer Roger Brendhagen

Tekst: Arnold Hoddevik

Foredrag med Roger Brendhagen.

Se link til artikkelarkiv/aktuelt for referat fra kvelden :)

 

Brødskiva ved frokostbordet kan bli et artig makrobilde, gjerne kombinert med noen miniatyrfigurer. Foto: Arnold Hoddevik

Finn et sted, litt mose, en lykt, never, noen miniatyrfigurer og bli der lenge. Dette kan du variere og skape nye motiver og holde på med lenge. Kenneth gjorde det. Foto: Arnold Hoddevik

En av våre nyeste og yngste medlemmer, Jan Olav Høyberg prøver ut litt forskjellig utstyr. Foto: Arnold Hoddevik


En rose, der bakgrunnen er fullstendg fjernet, bare ved hjelp av innstillinger i kameraet og styring av blitslyset. foto: Arnold Hoddevik

Tirsdag 25.04. arrangerte vi makroworkshop for 20 deltakere. Morsomhetene satt løst hos en gnistrende opplagt og kunnskapsrik Roger Brendhagen, som som fenget forsamlingen fra første stund.

Roger tok oss først gjennom en teoretisk del, der vi fikk høre om de mange mulighetene en makrofotograf har, hvordan litt kreative vinklinger, innstillinger og bruk av lys fullstendig forandrer motivet. Vi fikk gode illustrasjoner på hvordan vi med enkle, hjemmelagede midler kunne sette opp studio på stuebordet eller kjøkkenbenken, og skape fantastiske og morsomme stemninger.

Roger illustrerte foredraget sitt med gode bilder av situasjoner, f.eks. hvordan

  • isolere eller fjerne bakgrunnen
  • bruke papir med forskjellig farge som reflektor eller skjerm til å styre blitslyset
  • bruke sprayflaske til å skape dugg
  • bruke vanndråper til å gjøre bildet mer interessant
  • bruke vanlige lamper og tynt stoff til å skape den beste lyssettingen
  • bruke små nøkkelringlykter eller lignende, skjerm for å fjerne skarpt lys eller reflektor for å lyse opp skygger, osv.
  • Lista kan gjøres mye lenger
I den praktiske delen fikk alle deltagerne muligheten til å prøve forskjellige makroobjektiver. Brukere av både Nikon, Canon, Sony og Olumpus kunne finne objektiver til sitt kamera.

 

Mange hadde tatt med blomster og andre ting de fotograferte, og noen effekter kunne også lånes. Det var tydelig at folk hadde blitt inspirerte til å eksperimentere med motivene og innstillingene, for det var mange forskjellige oppsett rundt i lokalet på Jentekolonien og rundt huset - mellom regnbygene.

Deltagerne skal nå øve videre, og delta i en enkel konkurranse på Facebookgruppa. Hver enkelt kan laste opp to bilder, et der bakgrunnen er mørknet ut ved hjelp av innstillinger og bruk av blits, og et annet, kreativt makrobildet. Bildene må være lastet opp innen tirsdag 2. mai klokken 12. En vinner i hver kategori får en enkel, morsom premie fra Roger.

Deltagerne får også med seg presentasjonen Roger brukte under workshopen, et dokument med masse god tips om motiver og innstillinger og hjelpemidler til en spennende vår med flotte makrobilder.

Vi gleder oss nå enda mer til torsdag kveld, 27. 04. kl 19, da Roger skal vise bilder og fortelle om dem. Han har reist mye, opplevd mye og sett mye med sine kamera. Han er også en morsom foredragsholder, så det blir en fin kveld.

Se mer om Roger Brendhagen her
Følg ham på Facebook:
Roger.Brendhagen
Nature photographer Roger Brendhagen

Tekst: Arnold Hoddevik

Klatrende frosk. foto: Roger Brendhagen

Tirsdag 25. april blir arrangerer vi workshop i makrofotografering med Roger Brendhagen.

Arrangementet skjer på Jentekolonien tirsdag 25. april klokken 18 - merk klokkeslettet. Der er plass til bare 20 deltakereRoger, så det gjelder å være om seg. Medlemmer i Skodje fotoklubb har fortrinnsrett.

Les mer om arrangementet i Aktivitetskalenderen, og meld deg på før det blir utsolgt.

Slik går du fram for å melde deg på: Send inn påmeldingsskjemaet, og betal deltakeravgifta i nettbank med det samme. Påmeldinga er gyldig når betaling er mottatt. Per 11.04. er det bare et fåtall ledige plasser. Vi må derfor nå ta forbehold om at antallet ikke overstiger 20, som er satt som maksimum.

Brendhagen er naturfotograf og Nikonambasadør med lang erfaring. Han reiser over hele verden. Han er en kunnskapsrik, pedagogisk og ineteressant foredragsholder og instruktør. Han har også med seg forskjellig utstyr, som du får prøve i løpet av den praktiske delen av workshopen, både kamera og objektiver og blitsutstyr.

Alle de 20 plassene er utsolgt per 18.04.

Mer informasjon. Se også om arrangementet i den lukkede Facebookgruppa til klubben.

Ekorn. Foto: Roger Brendhagen

Bjørn i motlys. Foto: Roger Brendhagen

Fjellrev i motlys. Foto: Roger Brendhagen


Roger Brendhagen fotograferer i all slags vær. Bilde utlånt av Roger Brendhagen.

Kom og se de mest fantastiske bilder av varierte motiver med alt fra norsk og nordisk villmark og dyreliv til eksotiske dyr i andre land og fryktinngytende slanger. Få den utrolige historien bak bildene av mesteren selv, Roger Brendhagen

Naturfotograf og Nikonambassadør Roger Brendhagen vil gi deg en interessant innføring i en spennende verden ved hjelp av objektiver. Roger viser bilder og forteller om sine reiser og ekspedisjoner rundt om verden. Du vil få generelle tips og praktiske råd i makro – og naturfotografering.

Roger Brendhagen har lang erfaring som naturfotograf med artikler og bilder i Vi Menn, Aftenposten, Dagbladet og A-magasinet, i tillegg til en rekke europeiske aviser og magasiner. Han har hatt flere fotoutstillinger de siste årene - med motiver fra Antarktis i sør til Svalbard i nord.

Roger holder en rekke kurs og workshops innen makro – og naturfotografering, og har faste foto-workshop i Mongolia, Sri Lanka, Kenya og rundt om i Norden. Han hadde nærmere 6 000 deltagere på sine fotokurs i 2015.

Når Roger ikke er ute og reiser, er han ofte å finne på Dovrefjell. Her holder han på med et bokprosjekt om moskusfe og fjellrev. Der de fleste rygger unna – går han tett på, og tar makrobilder av både giftslanger og kvelerslanger. Selv sier han at han får den samme gleden av å fotografere en Dompap i Snåsa - som å møte en Emu i Australia.

Roger Brendhagen er født i 1968 i Oslo, men oppvokst i landlige omgivelser på Hedemarken. Bor nå i Filipstad i Sverige, men med side 250 reisedøgn i året har han hele verden som sin arbeidsplass. Han er tilknyttet Nikon som fotograf – og er Nikon Ambassadør. Roger sitter i juryen til flere store fotokonkurranser, men deltar også i noen selv.

Følg arbeidet hans på:
www.brendhagen.com
Facebook, Roger.Brendhagen
Facebook, fotografbrendhagen

Møtet blir arrangert av Skodje fotoklubb i

Sted: Kultursalen i Gomerhuset

Tid: torsdag 27. april 2017 fra klokken 19, og vil vare 2,5 – 3 timer

Slik skaffer du deg billetter.
Kjøp billetter på www.skodjefotoklubb.no, Billett, i den gratis mobil-/nettbrettappen Sping eller ved frammøte.

Billettpris: 200 kroner, medlemmer i Skodje fotoklubb får 50 % rabatt.

Vi anbefaler at du kjøper billettene på forhånd, og tar med kvittering, men du kan også kjøpe billett ved inngangen. Det er unummererte plasser.

 

Les også om arrangementet i NSFF-magasinet.Vel møtt til en interessant og inspirerende bildekveld.

Tekst: Arnold Hoddevik

Foto: Finn Refsnes

Foto: Finn Refsnes

Foto: John Colbensen


Foto: John Colbensen

 

Denne kvelden tok John oss med opp i lufta, mens Finn Refsnes tok oss med under vann.

Under vann åpenbarer en ny verden seg, og den er for de fleste av oss helt ukjent. Fotografering under vann krever sitt av utstyr, og teknikkene er litt annerledes enn vi er vant til, men likevel oppnåelig for de fleste av oss...om ønskelig. Rare skapninger, farger, mønster m.m. Motivene er uendelige her også.

Alt ser annerledes ut når man ser på omgivelsene fra fugleperspektiv (drone), og man kan ta nye og spennende bilder av kjente og ukjente landskap, se fascinerende linjer og mønster m.m. Man kommer også til fra vinkler man ikke ellers når.

En artig kveld med to dyktige karer :)

Tekst: Monica Elise Vestre

Syv fornøyde deltagere på Lightroomkurs. Foto: Arnold Hoddevik

De syv deltakerne på kurs i Lightroom siste helga i mars 2017 var meget godt fornøyde etter kurset.

I løpet av kurset ble det gitt grundig innføring i oppbygging og virkemåte, import, utvelging, organisering, mange oppgaver innen redigering, eksport og flere andre funksjoner i Lightroom.

Det var 8 deltagere på kursen, men en hadde sykdomsforfall. Fire kom fra Skodje fotoklubb, to fra Ålesund og en fra Bergen.

Under oppsummeringa ga de uttrykk for at kurset hadde gitt dem mye kunnskap og mange nye ferdigheter. De hadde lært måter å jobbe på, som var smartere enn måten de jobbet på før kurset. Instruktøren ble også takket for rolig og tolmodige framtreden og pedagogiske undervisning

Tekst: Arnold Hoddevik

Kø for beste posisjon foran tolmodig modell. Foto: Arnold Hoddevik

Best å sjekke resultatet, og sikre at det beste bildet ble skapt. Foto: Arnold Hoddevik

Rommet med gamle møbler var en populær stasjon. Foto: Arnold Hoddevik

Aktivitetsgruppa i klubben inviterte til stor aktivitetsdag 12. mars. Jentekolonien var et eldorado for kreative fotografer.

Aktivitetsgruppa hadde planlagt godt. De lagde til flere stasjonner, et med tradisjonelt oppsett av studioblitser, en gammeldags frisørsalong og et rom med eldre møbler. I tillegg kunne trapp, gang, kjøkken, piano og den flotte parken og uteområdet brukes, noe klubbmedlemmene visste å sette pris på.

Aktivitetsgruppa hadde også engasjert tre flotte, unge damer til modeller. De mottok allskens instruksjoner fra de ivrige og engasjerte fotografene, og opptrådte med stor innlevelse og tolmodighet.

Dagen ble avsluttet med pizza rundt et fullsatt bord. Denne typen arrangement er tydelig noe som engasjerer mange klubbmedlemmer - noe som er interessant og morsomt å være med på.

Tekst: Arnold Hoddevik

Foto: Monica Elise Vestre

Foto: Monica Elise Vestre

Foto: Monica ELise Vestre

Tre dyktige modeller, og ivrige klubbmedlemmer...det måtte bare bli bra ;)

Vi storkoste oss i flere timer. Noen var på loftet, noen i hovedetasjen, ideene var mange og resultatene ble veldig bra. Flere av bildene er i ettertid lagt ut i FB gruppa vår.

Vi spiste pizza fra Pizza Pizzabakeren sammen, og dagen ble avsluttet med brennende stålull ved Skodjebruene.

Fotokaféene våre ser ut til å være populære. Kveldene er fullt og helt opp til de som møter, og det var heller ikke noe fast program denne kvelden. En sosial og kjekk kveld, med et litt løsere preg enn de vanlige klubbkveldene.