Utsikt fra 3. etasje. Foto: Arnold Hoddevik

Fra fyrrommet i kjelleren. Foto: Arnold Hoddevik

En modell og en fotograf i arbeid. Foto: Arnold Hoddevik

Helga 29.-30. april skapte en liten gjeng ivrige fotografer og to modeller liv og røre på Harastølen, no en yndet plass å fotografere og filme.

Aktivitetesgruppa i klubben inviterte til denne turen, og 6 deltagere drog lørdag formiddag til Luster, lastet med fotoutstyr, kostymer og godt humør. Sola strålte, og alt lå til rette for en strålende tur.

Vi ble godt mottatt på Harastølen, og fikk omvising i aktuelle deler av det forlatte og forfalne bygget. Hver enkelt av oss fikk nye ideer og inspirasjon til situasjoner å fotografere. Det ble skapt mange ulike fantasier i hodene våre. Forhistorien til stedet bidro til dette.

De to unge modellene fikk skifte til passende kostymer og sminket seg til de aktuelle situasjonene. Både fyrrom, gamle behandlingsrom, korridorer, kapell, loft, pasientrom og andre tilgjengelige steder ble utnyttet, både lørdag og søndag. Modellene var tolmodige, og poserte ypperlig. Av og til måtte de varme seg, for det var kaldere inne i bygget enn ute, altfor kaldt for tynne kjoler.

Damene i gruppa ordnet deilig pizza til lørdagskvelden, og det ble en fin kveld ved Luster Fjordstuer.

Harastølen ble i sin tid anlagt her som behandlingssted for tuberkulose på grunn av det gunstige klimaet. Senere har det også tjent som psykiatrisk institusjon og asylmottak. Les mer om stedet på Wikipedia og på Facebook.

Tekst: Arnold Hoddevik

Fullt i Kunstforeningen under åpningen. Foto: Arnold Hoddevik

Morten Krogvold og Lene Marie Fossen under presentasjonen av henne og utstillingen hennes. Foto: Arnold Hoddevik

Mona Kuhn ga kvelden før åpningen et eksklusivt intervju til oss som deltok på Fine Art Print Masterclass workshop med Morten Løberg, Per Arnfinn Persen og Dag Nystuen. Foto: Arnold Hoddevik


Mikkel Aaland bryter inn i arrangementet, og det blir bursdagssang med fyrverkeri. Foto: Arnold Hoddevik

Onsdag 3. mai åpnet Nordic Light 2017 med tradisjonell mottagelse i Kunstforeningen.

Rommet i Kunstforeningen var fylt til randen med spente og forventningsfulle mennesker. Etter ein kort introduksjon og presentasjon av utstillerne i dette lokalet, gikk toget rundt til de andre utstillingene. For hver av dem ble utstilleren presentert av Morten Krogvoll, og de utstillerne som var til stedet, fortalte kort om sin utstilling.

Der er flere spennende og interessante utstillere i år, så ta turen, om så bare for å se utstillingene. Her er noen det er vel verdt å nevne.

 • Iké Udé med sine konseptuelle portretter.
 • Jane Evelyn Atwood, som har fotografert både prostituerte i Paris, fulgt en aids-syk franskmann og amerikanske langtidsfanger.
 • Jodi Bieber, mest kjent for portrett av Bibi Aisha, som fikk nese og ører kuttet bort av Taliban. Hun har m.a. reist verden rundt på oppdrag for kjente magasiner.
 • Lene Marie Fossen har en rekke meget gripende selvportretter.
 • Mona Kuhn viser noen av sine verk, og er mest kjent for sine drømmeaktige bilder av menneskekroppen i miljø i stort format.
 • Morten Løberg er en av de norske, og stiller ut bilder både fra mørkerom og digital print. Sjekk om du kan se forskjellen.
 • Lucas Foglia skildrer mellom annet forholdeet mellom mennesker og natur i landsens Amerika.
Jeg må også nevne French Cowboy med sine morsomme og humoristiske bilder med uventede detaljer i bildene.

 

Sist, men ikke minst - årets Directors Choise, Lena Stjernström. Hun vokste opp med en far, som var ivrig fotograf, og ble tidlig vant til å betrakte "fine art", statuer og å definere skjønnhet. "Dette er en fotograf som gambler med uttrykket - og sine evner."

Flere kunne vært nevnt, og der er også en mengde interessante og inspirerende foredrag, filmvisninger og andre arrangement å delta på for fotoentusiaster. NSSF og flere fotoklubber har også utstilling i bedehuset. NSFF stiller ut en del av de nesten 300 årbokbildene. Skodje fotoklubb sine medlemmer fikk faktisk med hele 11 bilder i denne årboka, men underlig nok er ingen av dem stilt ut.

For undertegnede ble det et spesielt hjertelig gjensyn med Mikkel Aaland, som har vært på Nordic Light hvert år siden 2009. Han spiller en sentral rolle i festivalen, og bidrar med gode ideer. Sjekk neste år. Da blir kanskje et prosjekt med fiskehistorier presentert.

Morten Krogvold fikk seg en ekstra overaskelse unnder åpningsarrangementet i Caroline kino. Tilfellet ville at han fylte 67 år på dene åpningsdagen. Mikkel Aaland brøt inn i arrangementet, og fikk Morten til å stusse litt, da han fortalte at det ble en endring i programmet. Morten fikk skikkelig gratulasjon, med bursdagssang i en nesten fullsatt kinosal og innendørs fyrverkeri.

Tekst: Arnold Hoddevik

Ivrige fotografer i konkurranse om å få det beste bildet av modellen. Foto: Arnold Hoddevik

Klubbkonkurransen Årets Fotograf er en intern kappestrid mellom alle medlemmer i Skodje Fotoklubb, med 2 runder hvert år.

Etter en pause i klubbkonkurransen, starter vi opp med en revidert utgave. Alle medlemmer kan delta, og det blir nå to runder per kalenderår.

"Årets fotograf 2017". Innlevering skjer via NSFF sin side for konkurranseinnlevering, på samme måte som i NM. Det er også nøyaktig samme regler og krav til teknisk utførelse.

Det er 3 kategorier...

 • Fritt farge
 • Fritt mono
 • Tema : "Menneske i miljø"
Du kan levere inntil 4 bilder i hver kategori...

 

Husk dette:

  • Lengste side skal være nøyaktig 2400 piksler.
  • Fila kan ikke være over 3 Mb
  • ingen signatur på bildene
  • Bildet må ha en tittel
  • Frist for denne første runden (av 2 runder) er satt til 15. mai 2017.

 

Det blir fine premier. Lykke til

Lever bildene dine her: NSFF, og klikk Bildeinnlevering, for å logge inn og levere.

Tekst: Arnold Hoddevik

Foto: Arnold Hoddevik

Foto: Cathrin Flate Reiten

Foto: Ingebjørg Sporstøl

En liten gjeng fra klubben dro til Harastølen denne siste helgen i april.

To modeller ble også med, i tillegg til at de som var med brukte hverandre som modeller. Resultatet ble mye kreativitet og flotte bilder fra dette fascinerende og småskumle stedet i Luster i Sogn.

Det nedslitte sanatoriumet ligger høyt oppe i lia med en fanatisk utsikt utover fjorden...helt øde og med en historie som har satt seg i veggene. Det er nesten så man kan kjenne på all smerten og lidelsen som har foregått her. Et yndet sted for fotografer fra hele landet, og vi er mange som har lyst tilbake. Her kan virkelig kreativiteten boble...

Tekst: Monica Elise Vestre

Interesserte deltagere på fotosafari med Roger Brendhagen i høyre bildekant. Foto: Arnold Hoddevik

Livlig prat i pausen, og interesse for utstyret til Roger. Foto: Arnold Hoddevik

Se opp for den slangen der borte... Foto: Arnold Hoddevik


Fjellrev i måneskinn imponerte flere - særdeles godt gjort å få alt til å klaffe så godt - samtidig. Foto: Roger Brendhagen.

Torsdag 27.04.17 var vi en bra forsamling på safari i Sri Lanka, India, Finland, Island, steder i Norge, som Svalbard, Runde og Dovre, mesterlig guidet av Roger Brendhagen, Nikonambassadør og en av Norges fremste naturfotografer. Både vanlige dyr og mer eksotiske og flere både farlige og livsfarlige, men også mer vanlige dyr kunne studeres på nært hold – flere meeeget nært.

 

Roger viste gjennomført superkvalitet på hvert eneste bilde, fine stemninger, eksotiske og mer vanlige dyr - tett på, fortellende og mange unike bilder, vakker natur, morsomme historier og kommentarer. Ikke minst fikk vi mange nyttige og praktiske tips, tydelig demonstrert med bildeeksempler - mest som på et kurs i naturfoto. En kveld vi ikke glemmer så fort.

Både den tekniske kvaliteten, komposisjonen og stemningen i bildene var slående, men det er neimen ikke liksom bare dra ut å ta slike bilder. Tenk all forberedelse som må til, studere dyrene, deres adferd, lynne og lokalisering og andre egenskaper. Vi er kanskje vant til å måtte snike oss inn på de ville dyrene vi vil fotografere dem på nært hold. Andre steder er det kanskje slik at normal adferd oppleves som ufarlig, mens en snikende person kan bety fare, og fører til at motivet stikker av.

Slanger, leoparder, tigre, krokodiller, neshorn, moskus, fjellrev og andre dyr har alle sine personlige egenskaper, og potensialet for å bli skadet eller drept er veldig ulikt. Noen angriper og dreper eller lemlester mennesker, mens andre skyr mennesker. Noen omgås også mennesker, og noen av disse stjeler alt de kommer over. Dette og mye mer må en naturfotograf kjenne til, for å kunne skaffe bilder som skiller seg ut fra mengden, og for å bokstavelig talt overleve alle farene som lurer. Lokalkjente guider og sjåfører er også en forutsetning og nødvendig hjelp mange steder.

Fotografering handler veldig mye om å utnytte lyset. Morgen og kveld er ofte de beste tidene å ta bilder på. Da er lyset ikke så hardt som midt på dagen. Perspektiv og forgrunn spiller også viktige roller i ethvert bilde. Roger viste oss også hvordan bare små endringer utgjør forskjellen på et vakkert bilde og et ordinært.

Flere tilbakemeldinger fra deltagere på arrangementet var overbegeistret. Noen uttalelser: ”Når man både er biolog og fotointeressert, så var dette en strålende måte å tilbringe en torsdagskveld på. Tusen takk! Bildet av fjellrev i kontur inni fullmånen må være et av de vakreste bildene jeg har sett!”
”Flott foredrag og flotte bilder!! Neste klubbtur er til Runde i mai - blir nok liggende på magen hele gjengen”
”Tusen takk for to inspirerende kvelder!! Her er det åpenbart bare å ligge lavt”
” Takk for en spennende reise i dyrenes verden.”

Til og med fra Surnadal på Nordmøre kom det flere tilhørere. Vi skulle ønske flere hadde forstått for en fantastisk reise vi fikk være med på.

Se mer av Roger Brendhagen:RogerBrendhagen.com
På Facebook: Roger Brendhagen
Nature photographer Roger Brendhagen

Tekst: Arnold Hoddevik

Foredrag med Roger Brendhagen.

Se link til artikkelarkiv/aktuelt for referat fra kvelden :)

 

Brødskiva ved frokostbordet kan bli et artig makrobilde, gjerne kombinert med noen miniatyrfigurer. Foto: Arnold Hoddevik

Finn et sted, litt mose, en lykt, never, noen miniatyrfigurer og bli der lenge. Dette kan du variere og skape nye motiver og holde på med lenge. Kenneth gjorde det. Foto: Arnold Hoddevik

En av våre nyeste og yngste medlemmer, Jan Olav Høyberg prøver ut litt forskjellig utstyr. Foto: Arnold Hoddevik


En rose, der bakgrunnen er fullstendg fjernet, bare ved hjelp av innstillinger i kameraet og styring av blitslyset. foto: Arnold Hoddevik

Tirsdag 25.04. arrangerte vi makroworkshop for 20 deltakere. Morsomhetene satt løst hos en gnistrende opplagt og kunnskapsrik Roger Brendhagen, som som fenget forsamlingen fra første stund.

Roger tok oss først gjennom en teoretisk del, der vi fikk høre om de mange mulighetene en makrofotograf har, hvordan litt kreative vinklinger, innstillinger og bruk av lys fullstendig forandrer motivet. Vi fikk gode illustrasjoner på hvordan vi med enkle, hjemmelagede midler kunne sette opp studio på stuebordet eller kjøkkenbenken, og skape fantastiske og morsomme stemninger.

Roger illustrerte foredraget sitt med gode bilder av situasjoner, f.eks. hvordan

 • isolere eller fjerne bakgrunnen
 • bruke papir med forskjellig farge som reflektor eller skjerm til å styre blitslyset
 • bruke sprayflaske til å skape dugg
 • bruke vanndråper til å gjøre bildet mer interessant
 • bruke vanlige lamper og tynt stoff til å skape den beste lyssettingen
 • bruke små nøkkelringlykter eller lignende, skjerm for å fjerne skarpt lys eller reflektor for å lyse opp skygger, osv.
 • Lista kan gjøres mye lenger
I den praktiske delen fikk alle deltagerne muligheten til å prøve forskjellige makroobjektiver. Brukere av både Nikon, Canon, Sony og Olumpus kunne finne objektiver til sitt kamera.

 

Mange hadde tatt med blomster og andre ting de fotograferte, og noen effekter kunne også lånes. Det var tydelig at folk hadde blitt inspirerte til å eksperimentere med motivene og innstillingene, for det var mange forskjellige oppsett rundt i lokalet på Jentekolonien og rundt huset - mellom regnbygene.

Deltagerne skal nå øve videre, og delta i en enkel konkurranse på Facebookgruppa. Hver enkelt kan laste opp to bilder, et der bakgrunnen er mørknet ut ved hjelp av innstillinger og bruk av blits, og et annet, kreativt makrobildet. Bildene må være lastet opp innen tirsdag 2. mai klokken 12. En vinner i hver kategori får en enkel, morsom premie fra Roger.

Deltagerne får også med seg presentasjonen Roger brukte under workshopen, et dokument med masse god tips om motiver og innstillinger og hjelpemidler til en spennende vår med flotte makrobilder.

Vi gleder oss nå enda mer til torsdag kveld, 27. 04. kl 19, da Roger skal vise bilder og fortelle om dem. Han har reist mye, opplevd mye og sett mye med sine kamera. Han er også en morsom foredragsholder, så det blir en fin kveld.

Se mer om Roger Brendhagen her
Følg ham på Facebook:
Roger.Brendhagen
Nature photographer Roger Brendhagen

Tekst: Arnold Hoddevik

Klatrende frosk. foto: Roger Brendhagen

Tirsdag 25. april blir arrangerer vi workshop i makrofotografering med Roger Brendhagen.

Arrangementet skjer på Jentekolonien tirsdag 25. april klokken 18 - merk klokkeslettet. Der er plass til bare 20 deltakereRoger, så det gjelder å være om seg. Medlemmer i Skodje fotoklubb har fortrinnsrett.

Les mer om arrangementet i Aktivitetskalenderen, og meld deg på før det blir utsolgt.

Slik går du fram for å melde deg på: Send inn påmeldingsskjemaet, og betal deltakeravgifta i nettbank med det samme. Påmeldinga er gyldig når betaling er mottatt. Per 11.04. er det bare et fåtall ledige plasser. Vi må derfor nå ta forbehold om at antallet ikke overstiger 20, som er satt som maksimum.

Brendhagen er naturfotograf og Nikonambasadør med lang erfaring. Han reiser over hele verden. Han er en kunnskapsrik, pedagogisk og ineteressant foredragsholder og instruktør. Han har også med seg forskjellig utstyr, som du får prøve i løpet av den praktiske delen av workshopen, både kamera og objektiver og blitsutstyr.

Alle de 20 plassene er utsolgt per 18.04.

Mer informasjon. Se også om arrangementet i den lukkede Facebookgruppa til klubben.

Ekorn. Foto: Roger Brendhagen

Bjørn i motlys. Foto: Roger Brendhagen

Fjellrev i motlys. Foto: Roger Brendhagen


Roger Brendhagen fotograferer i all slags vær. Bilde utlånt av Roger Brendhagen.

Kom og se de mest fantastiske bilder av varierte motiver med alt fra norsk og nordisk villmark og dyreliv til eksotiske dyr i andre land og fryktinngytende slanger. Få den utrolige historien bak bildene av mesteren selv, Roger Brendhagen

Naturfotograf og Nikonambassadør Roger Brendhagen vil gi deg en interessant innføring i en spennende verden ved hjelp av objektiver. Roger viser bilder og forteller om sine reiser og ekspedisjoner rundt om verden. Du vil få generelle tips og praktiske råd i makro – og naturfotografering.

Roger Brendhagen har lang erfaring som naturfotograf med artikler og bilder i Vi Menn, Aftenposten, Dagbladet og A-magasinet, i tillegg til en rekke europeiske aviser og magasiner. Han har hatt flere fotoutstillinger de siste årene - med motiver fra Antarktis i sør til Svalbard i nord.

Roger holder en rekke kurs og workshops innen makro – og naturfotografering, og har faste foto-workshop i Mongolia, Sri Lanka, Kenya og rundt om i Norden. Han hadde nærmere 6 000 deltagere på sine fotokurs i 2015.

Når Roger ikke er ute og reiser, er han ofte å finne på Dovrefjell. Her holder han på med et bokprosjekt om moskusfe og fjellrev. Der de fleste rygger unna – går han tett på, og tar makrobilder av både giftslanger og kvelerslanger. Selv sier han at han får den samme gleden av å fotografere en Dompap i Snåsa - som å møte en Emu i Australia.

Roger Brendhagen er født i 1968 i Oslo, men oppvokst i landlige omgivelser på Hedemarken. Bor nå i Filipstad i Sverige, men med side 250 reisedøgn i året har han hele verden som sin arbeidsplass. Han er tilknyttet Nikon som fotograf – og er Nikon Ambassadør. Roger sitter i juryen til flere store fotokonkurranser, men deltar også i noen selv.

Følg arbeidet hans på:
www.brendhagen.com
Facebook, Roger.Brendhagen
Facebook, fotografbrendhagen

Møtet blir arrangert av Skodje fotoklubb i

Sted: Kultursalen i Gomerhuset

Tid: torsdag 27. april 2017 fra klokken 19, og vil vare 2,5 – 3 timer

Slik skaffer du deg billetter.
Kjøp billetter på www.skodjefotoklubb.no, Billett, i den gratis mobil-/nettbrettappen Sping eller ved frammøte.

Billettpris: 200 kroner, medlemmer i Skodje fotoklubb får 50 % rabatt.

Vi anbefaler at du kjøper billettene på forhånd, og tar med kvittering, men du kan også kjøpe billett ved inngangen. Det er unummererte plasser.

 

Les også om arrangementet i NSFF-magasinet.Vel møtt til en interessant og inspirerende bildekveld.

Tekst: Arnold Hoddevik

Foto: Finn Refsnes

Foto: Finn Refsnes

Foto: John Colbensen


Foto: John Colbensen

 

Denne kvelden tok John oss med opp i lufta, mens Finn Refsnes tok oss med under vann.

Under vann åpenbarer en ny verden seg, og den er for de fleste av oss helt ukjent. Fotografering under vann krever sitt av utstyr, og teknikkene er litt annerledes enn vi er vant til, men likevel oppnåelig for de fleste av oss...om ønskelig. Rare skapninger, farger, mønster m.m. Motivene er uendelige her også.

Alt ser annerledes ut når man ser på omgivelsene fra fugleperspektiv (drone), og man kan ta nye og spennende bilder av kjente og ukjente landskap, se fascinerende linjer og mønster m.m. Man kommer også til fra vinkler man ikke ellers når.

En artig kveld med to dyktige karer :)

Tekst: Monica Elise Vestre