Medlemsmøte mai-2023

Tekst: Ann Helen Grebstad

Foto: Knut Erik Alnæs 

Medlemsmøtet startes av konkurranseansvarlig Liv Inger Natvik som deler ut diplomer, heder og ære. Vi gratulerer Monica Elise Vestre med 1 plass i både digital monokrom fritt motiv og digital farge fritt motiv. Og gratulerer til Cathrin Flate Reite med 1 plass i digital tema Lys i mørket. Plasseringane er fra vår runden i vår klubbkonkurranse.

Leonard Løvoll som er regionskontakt for NSFF var også på møtet i kveld for å dele ut diplomer og pin. Gratulerer til Knut Ivar Helland og Odd Helge Rabbevåg med utnevnelsen ANSFF ( Artist norsk selskap for fotografi for fremragende nasjonal fotoaktivitet, 200poeng) Og til vår kjære Cathrin Flate Reiten med utnevnelsen ENSFF (Eksellense norsk selskap for fotografi for fremragende nasjonal og internasjonal fotoaktivitet,1000 poeng) Gratulerer så mykje:)

Etter alle klemmer og applauser er det tid for kveldens foredragsholder som skal ta oss på ei reise gjennom dei fire årstidene

Knut Erik Alnæs «Nordisk natur – gjennom de fire årstider»

Knut Erik er 24 år og startet å ta bilder som 12 åring. Han er tilknyttet Canon som nordisk ambassadør, jurymedlem for NM i naturfoto, vunnet flere priser opp gjennom årene og er en stor inspirasjon for fotografer i alle aldere.

Han starter på vinteren, der han har jobbet med kongeørn over fleire år, oppturer og nedturer. Fra kollaps av skjul til oppbygging av nytt. Mellom studiene er han timesvis og dagesvis ute i naturen for å vente på at dyra godtar has tilstedeværelse, riktig lys og snøforhold. For sin unge alder er det ingenting å si på tålmodigheita has. Med samarbeid med grunneigarar og hyttefolk får han god hjelp til finne både tiur, ugler og andre dyr.

Jobbe med dyr i landskap, perspektiv og vinkler fra ørna i skog til moskusen på snaufjellet.

Våren går til Hornøya i nord og et yrande fugleliv med bla. alker, lomvier, skarv og lunder. Valg av tid han reiser opp er for å få ønsket stemning i bildene av snø og lys. Vi får sjå liver på bakken og livet i himmelen over hauda deira i det fuglen kommer inn til øya.

Dei fleste av oss forbinder nok våren med orrfugl og tiurleik, for Knut Erik er det også en del av våren. Vi for et innblikk i kor mykje han pakkar med og korleis han plasserer seg for å få lyset og det lave perspektivet han ønsker. For oss som var der blir nok barnemadrass dradd fram som en morsom kommentar fra nå av, for det er ikkje berre og berre når myra er fylt av vann og du må ligge akkurat i verste myrdumpa.

Tilbake i skogane er ugla og dens unger som kommer ut på seinvåren mot sommaren utrulig stemningsfylt og litt mystisk å sjå på. Denne lydlause fuglen fra den minste til den største, sylskarpe blikk som får med seg kvar bevegelse fotografen gjer. Å bruke god tid for å få lov til å betrakte uglelivet på nærthold krev nok meir jobb en kva som kan delest av ord.

  

Sommaren er nok det vi fotografer synst er den kjedeligste tida, men Knut Erik minte oss på dei magiske stundene du finn i skumringa på natta om sommeren, med mystiske tåker, disige myrer, midnattsola i nord og om å snu døgnet for å få med seg desse øyeblikka på nattestid. Å jobbe med lyset rett før sola står opp, være ute i det stormskyer kommer innover havet og få dramatikken i bildet, der skyer og lyset er i fokus med et innskudd av ei ørn eller ein enkel måse.

Hausten snakker for seg sjøl med sitt spektakulære fargeshow, stordyra i brunst, brølinga i skogen, kampane blant moskusoksane i fjellet og kanskje går turen for noen av dere til reinsflokker i høgfjellet i år? 

Vi takker Knut Erik for et fantastisk foredrag, dette var stor inspirasjon mange av oss trenger og gode tips og triks til våre neste fotoprosjekt.

Fikk du ikkje med deg foredraget så finn du Knut Erik på instagram, facebook og heimeside www.knuterikalnaes.com

   

  

Foto: Knut Erik Alnæs