Etter årsmøtet 26. janaur 2023 viste Naturfotoparet, Elin Blindheim og Eddie Bjerkevoll bilder, og fortalte om sine opplevelser og turer i norsk natur. Jeg, og sikkert de andre på møtet også, ble helt betatt av alle de utrolig vakre bildene vi fikk se og høre om.

Naturfotoparet

Elin Blindheim og Eddie Bjerkevoll presenterer jakten på gode fotomotiv og opplevelser. Fotomontasje: Arnold Hoddevik

Eddie har vært medlem i Skodje fotoklubb siden oktober 2012. Han har også tidligere presentert sine naturbilder i klubben. Også da imponerte han med bildene sine. Han møtte Elin under et fotokurs like før hun flyttet til Svalbard. Det ble noen turer til Svalbard på besøk, og de har mange fine turer og fantastiske opplevelser sammen i naturen. Elin har blant annet bodd 4 år i Longyearbyen.

Elin drev tidligere med landskapsfoto. En gang var hun med Eddie på orreleik. Hun fortalte at hun var så spent, og ble liggende å høre på fuglene hele natten. Hun fortalte at det var fantastisk å ligge og høre på aktiviteten utenfor teltet. Denne morgenen ble hun fenget av denne delen av naturfoto, og elsker å ta bilder av dyr i naturen. Hun tar bilder tett på, men synes også det er viktig å vise dyrene i miljø.

Et av bildene fra kveldens presentasjon. Foto: Elin Blindheim

Årstidene

Vi fikk se bilder fra alle årstidene, som hver har sin egen sjarm og egne muligheter.

Foto: Naturfotoparet

Om våren våkner naturen opp. Planter og blomster spirer og spretter ut, det er orreleik, og naturen yrer av liv. Det er fint å overnatte i telt, og lytte til nattlige aktiviteter utenfor teltet.

I høyfjellet, slik som på Dovre, blomstrer Mogop sent om våren mot tidlig sommer. Orreleik er en stor opplevelse. Vi fikk se bilder av blant annet orre, boltitt, hegre, blåstrupe,storlom, sandlo.

Foto:  Naturfotoparet

Om sommeren kan du ikke sove bort sommernatten. Nettene er lyse, som gjør det lettere å få gode bilder grytidlig. Lundefuglene er det gode muligheter å få bilder av på våre kanter, fra det kommer til fuglefjellet til et stykke etter jonsok. I den siste delen av perioden kommer de voksne fuglene inn fra havet med mat til sine små.

Foto:  Naturfotoparet

Høsten er en spesiell tid med alle sine sterke farger i naturen. Naturen forbereder seg til vinteren. På Dovre kan du oppleve moskusoksen pare seg, om du bruker litt tid på å følge dem. Forskjellige sopparter har sin glanstid om høsten. Elg og hjort har sin brunsttid.

Foto:  Naturfotoparet

Vinteren er for tøffingene. Jo røffere forholdene er, jo bedre er det nesten. Moskus i snøfokk fremhever tydelig hvor barske disse dyrene er. Snøfokket setter en ekstra spiss på bildene. Men det er selvsagt kaldt, så det er viktig å kle seg godt og være godt forberedt.

Svalbard

Svalbard er helt spesielt. Det spesielle lyset i nord har vi ikke her hos oss. Dyrelivet og naturen finnes også bare der. Alle som har besøkt Svalbard, får et spesielt forhold til stedene der. 

Siden det er restriksjoner på ferdsel utenom Longyearbyen, trengs forberedelser og planlegging. Longyearbyen er også en spesiell opplevelse. Sommeren er kanskje den beste tiden, men det spørs hva du vil oppleve. Du har muligheten til å få bilder av fugler, isbjørn, rein, hvalross, polarjo, smålom, osv. Vegetasjonen er også spesiell. Svalbardvalmue vokser i arktiske strøk og i høyfjellet noe lenger sør. Den er en flerårig, hvit blomst med frøformering, og vokser i tuer.

Naturfotoparet nevnte også at de planlegger en tur til Svalbard med en liten gruppe i 2024, så her er det muligheter for å koble seg på Naturfotoparet for en spesiell opplevelse. Elin er lokalkjent etter å ha bodd der i 4 år, så her er en unik mulighet, dersom de lykkes med planen. Det kommer mer informasjon senere, men du som lurer på noe, kan ta kontakt nå.

Se flere bilder frå de to dyktige fotografene på Facebook og Instagram. Se linker i denne artikkelen.

 Elin Blindheim og Eddie Bjerkevoll - Naturfotoparet. Foto: Arnold Hoddevik.

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100088904874401&sk=photos

https://www.instagram.com/naturfotoparet_/