Fra oppslag om Roger Engvik i Sunnmørsposten, utlånt av Roger Engvik. Her er det stort spenn i verktøyene.

Fra klubbmøtet. Foto:Arnold Hoddevik

22 feb. kom Roger Engvik til oss og fortalte fra sitt yrkesliv som journalist og fotograf. Ett spennende dypdykk i fotografenes historie, fortalt med innlevelse og engasjement, illustrert med bilder fra forskjellige tidsepoker.

Det ble fortalt om hvordan han i tidlige jounalistår dro på reportasjeturer med mange kofferter med utstyr, fotoapparat, objektiver, kjemikalier og fotopapir - mye av innholdet hadde ikke fått blitt med på dagens flyreiser - i tillegg til koffert med klær. Fremkalling av fotografiene som ble tatt på turene skjedde ofte på hotellrommets bad, med håndduker stappet under alle dørsprekker for å unngå at lys kom inn i rommet. Disse bildene ble overført via telegrafsentraler der damene- for det var bare damer som jobbet der- brøt inn med jevne mellomrom for å fortelle hvor mange perioder som var brukt. Selv om de ble bedt om å ikke gjøre dette, fordi det ødela for teleoverføring av bildene, hendte det fra tid til annen. Noe som igjen resulterte at ett bilde av Kongen nesten fikk enn "dump" på.

Før var det gjerne slik at en "story" eller reportasje ikke kom på trykk før flere dager etter hendelsen - mens vi i dagens digitale verden har bilder og historier ute "på trykk" bare sekunder etter hendelsen. Engvik har erfart utviklingen fra start til i dag, i sitt yrke som fotograf og journalist på kroppen, og konkluderer vel med at teknologi har lettet en journalists arbeide betraktelig.

I tillegg til en historisk reise, fikk vi også se en dokumentar om Havørna. Denne flotte fuglen har gjennom 10 år, blitt fulgt på nært hold, både i reirbygging og hekking og også hvordan de slåss for føden der det er den sterkeste som vinner. De fleste «filmstjernene» er mellom de 15-20 ørneparene som hekker i regionen rundt Ålesund, men det finnes også streiffugler som blir lokka hit av sildefisket og torskefisket, og pga. ringmerking er det dokumentert at unørn har kommet helt fra Sverige for å sikre seg føde. Ørner har blitt filmet med kamera satt ut på Kvalen, kadaver har blitt lagt ut og kamera går når ørnene kommer for å spise. Engvik fortale også undervegs med utfyllende informasjon.

Etter pause, informerte Konkurranseansvarlig Ingebjørg Sporstøl om innleveringsfrister for print NM og om møter i konkurransegruppen for de som ønsket hjelp til utvelgelse av NM bilder.

Tekst: Liv Inger Natvik