Foredrag: Lundefugl i flukt med Børge Amundsen
Håper alle har hatt ei fin påske, her har den vør fylt med bål, telt, fjell og foto så derfor et litt seint sammendrag av klubbkvelden.
Vi avsluttet mars med et fantastisk foredrag av Børge Amundsen og sine lunder i flukt.
Foto: Børge Amundsen
Kvelden startet med en en koselig beskjed fra Cathrin med at Skodje fotoklubb har fått tildelt 5000 kr fra Ørskog Sparebank. Så litt meir penger på konto til gode formål for klubben.
Så var det tid for Børge til å ta over, her vil eg tru at mange fikk litt tips en ikkje hadde tenkt over. Han startet med å vise en filmsnutt fra sin viewfinder som viste oss korleis han jobber med plassering av fokus, jobber med fast punkt, og det kommer godt fram at dette krev tolmodigheit og en god del prøving og feiling. Fint å få et live visuelt bilde av korleis en jobber med så små fugler som kommer raskt rett mot deg.
Han gir godt innblikk i korleis han planlegger kor han setter seg, dedikerer dagen til et formål og lar seg ikkje distrahere av enklere motiver. Lær lunden å kjenne, sjå etter tegn på at den kommer inn for landing, kvar reiret er, og kor dei kommer inn til det.
Foto: Børge Amundsen
Dårlig vær er din beste venn, bruk vind motstand til din fordel, lunden henger lenger i lufta i motvind, den får dårlige landinger som gid deg fleir sjangser til å få tatt bilde.I bildene har han lagt ved informasjon om lukkertid, blender og iso, han bruker mest autoiso og litt under eksponert bilder for å bevare det kvite i fjørdrakta.
Han går gjennom kva biler du får i dei forskjellige månedene:
Mars-april: nydelig sollys i bakgrunn, gresset er ikkje grønt å en kan få et meir gyllent bilde.
April-mai: reirbygging, her får då lunden med gress i nebbet, meir aktivitet i para.
Juni-juli: hekketid, lunden med fisk i nebbet, her er det få sjangser iløpet av en dag så sett av dagen til det formålet.
Til slutt viser han tips til kordan du beveger deg og holder kamera for å få mest utnytte av synsfelt og stabil bevegelse. Dette er litt verre å forklare skriftelig, men huk tak i han når du møter han så viser han nok gledelig.
Børge har også en del flyteskjul, han tar oss med på en liten gjennomgang og spørsmålsrunde på dette temaet også siden det ikkje er mange av oss som har testet det før, kva utstyr treng en, korleis bevege seg i vatnet og kor kan det brukast. Her er Børge så generøs at det er bare å ta kontakt om du ønsker å låne utstyr, eg vei vertfall at eg kommer til å spør om det en dag.
Vi vil takke Børge for en fantastisk kveld og tida han la i alle dei fine bilda sine for denne kvelden, og vi gleder oss til å besøke lunden for å sjøl prøve oss på lunder i flukt.
Tekst: Ann Helen Grebstad