Fullt i Kunstforeningen under åpningen. Foto: Arnold Hoddevik

Morten Krogvold og Lene Marie Fossen under presentasjonen av henne og utstillingen hennes. Foto: Arnold Hoddevik

Mona Kuhn ga kvelden før åpningen et eksklusivt intervju til oss som deltok på Fine Art Print Masterclass workshop med Morten Løberg, Per Arnfinn Persen og Dag Nystuen. Foto: Arnold Hoddevik


Mikkel Aaland bryter inn i arrangementet, og det blir bursdagssang med fyrverkeri. Foto: Arnold Hoddevik

Onsdag 3. mai åpnet Nordic Light 2017 med tradisjonell mottagelse i Kunstforeningen.

Rommet i Kunstforeningen var fylt til randen med spente og forventningsfulle mennesker. Etter ein kort introduksjon og presentasjon av utstillerne i dette lokalet, gikk toget rundt til de andre utstillingene. For hver av dem ble utstilleren presentert av Morten Krogvoll, og de utstillerne som var til stedet, fortalte kort om sin utstilling.

Der er flere spennende og interessante utstillere i år, så ta turen, om så bare for å se utstillingene. Her er noen det er vel verdt å nevne.

  • Iké Udé med sine konseptuelle portretter.
  • Jane Evelyn Atwood, som har fotografert både prostituerte i Paris, fulgt en aids-syk franskmann og amerikanske langtidsfanger.
  • Jodi Bieber, mest kjent for portrett av Bibi Aisha, som fikk nese og ører kuttet bort av Taliban. Hun har m.a. reist verden rundt på oppdrag for kjente magasiner.
  • Lene Marie Fossen har en rekke meget gripende selvportretter.
  • Mona Kuhn viser noen av sine verk, og er mest kjent for sine drømmeaktige bilder av menneskekroppen i miljø i stort format.
  • Morten Løberg er en av de norske, og stiller ut bilder både fra mørkerom og digital print. Sjekk om du kan se forskjellen.
  • Lucas Foglia skildrer mellom annet forholdeet mellom mennesker og natur i landsens Amerika.
Jeg må også nevne French Cowboy med sine morsomme og humoristiske bilder med uventede detaljer i bildene.

 

Sist, men ikke minst - årets Directors Choise, Lena Stjernström. Hun vokste opp med en far, som var ivrig fotograf, og ble tidlig vant til å betrakte "fine art", statuer og å definere skjønnhet. "Dette er en fotograf som gambler med uttrykket - og sine evner."

Flere kunne vært nevnt, og der er også en mengde interessante og inspirerende foredrag, filmvisninger og andre arrangement å delta på for fotoentusiaster. NSSF og flere fotoklubber har også utstilling i bedehuset. NSFF stiller ut en del av de nesten 300 årbokbildene. Skodje fotoklubb sine medlemmer fikk faktisk med hele 11 bilder i denne årboka, men underlig nok er ingen av dem stilt ut.

For undertegnede ble det et spesielt hjertelig gjensyn med Mikkel Aaland, som har vært på Nordic Light hvert år siden 2009. Han spiller en sentral rolle i festivalen, og bidrar med gode ideer. Sjekk neste år. Da blir kanskje et prosjekt med fiskehistorier presentert.

Morten Krogvold fikk seg en ekstra overaskelse unnder åpningsarrangementet i Caroline kino. Tilfellet ville at han fylte 67 år på dene åpningsdagen. Mikkel Aaland brøt inn i arrangementet, og fikk Morten til å stusse litt, da han fortalte at det ble en endring i programmet. Morten fikk skikkelig gratulasjon, med bursdagssang i en nesten fullsatt kinosal og innendørs fyrverkeri.

Tekst: Arnold Hoddevik