Det nærmer seg NM igjen, og vi håper at mange av dere vil være med å forsvare klubbens flotte 5. plass fra 1. runde som var i høst :)

Jeg sier det samme som sist: Absolutt alle i klubben har i alle fall et bilde som kan slå an, så her er det ingen grunn til å være redd for å delta…

Alle kan delta med inntil 12 bilder hver, fordelt på 7 kategorier:
Projeksjon farge (inntil 3 enkeltbilder)
Projeksjon monokrom (inntil 3 enkeltbilder)
Fargepapir (inntil 3 enkeltbilder)
Monokrompapir (inntil 3 enkeltbilder)
Kreativ (inntil 3 enkeltbilder projeksjon)
Natur (inntil 3 enkeltbilder projeksjon)
Tema: Stillhet (inntil 3 enkeltbilder)

Det er altså fem digitale klasser og to papirklasser.

Frist for innlevering andre runde er 15. april.

Papirbildene skal sendes samlet fra klubben, og leveres derfor til meg ferdig printet og merket på baksiden. Her har jeg satt en frist til 7. april, og det blir da et lite møte på bildefagsrommet på Gomerhuset for å samle inn bildene.

Pris for å delta i NM er 100,-

"Årets Klubb" kåres som kjent etter nye regler i dette NM. Klubben må gjøre et aktivt valg for å konkurrere om denne gjeve utmerkelsen. Av de totalt innleverte bildene må klubbens konkurranseansvarlig markere hvilke 20 bilder klubben skal delta med. Det er begrenset til fire bilder fra hver fotograf. Dette må gjøres innen 7 dager etter innleveringsfristen. Utvelgelsen gjør vi på samme måte som sist, ved at vi samler alle som har lyst til et møte der vi går gjennom bildene og diskuterer oss frem til hvilke 20 som skal representere klubben :)

Om noen trenger hjelp, så er det bare å ta kontakt. Det blir også et møte på bildefagsrommet denne uka, der vi hjelper hverandre med å velge ut bilder :)

Tekst: Monica Elise Vestre

 

Håvard Løken Nystøl forteller om hvordan bygge opp en videofilm. Foto: Arnold Hoddevik

Lydhør forsamling. Foto: Arnold Hoddevik

Liv Inger Natvik og Synnøve Tveten Broum planlegger aktiviteter for medlemmene. Foto: Arnold Hoddevik

Mange har videofunksjon på kameraet sitt uten å bruke den. Her var sjansen til å sjå hvilke muligheter som finnes med digitale kamera. Men først og fremst inneholdt denne kvelden tips om fremgangsmåter og teknikker, hva som skal til for å lage en god og variert film.

Et trettitals medlemmer tok turen til dette første medlemsmøtet i 2015, for å høre Håvard Løken Nystøyl fortelle om å lage videofilm. Han er både medlem i Skodje fotoklubb og en aktiv medlem Ålesund Smalfilmklubb. Bidrageene deres har titt blitt premierte i norgesmesterksapet i film og foto, som blir arrangert av Norsk Selskap for Fotografi.

Generelt
Bruk vidvinkel og gå nær, for da viser utilsiktede bevegelser mindre enn når tele blir brukt. Bruk stativ, særlig med stor blender. Stativ er viktig for å unngå kamerarystelser, eller i det minste noe å støtte seg på.
Det er kjekt å jobbe i team, der vi deler på oppgaver, for eksempel parkeringsløyve, dreiebok, filming, regi, osv.

Tenk deg familiereportasje frå stranda
Start med overblikksbilde, og ta opp for eksempel fem minutter. Gjør deretter detaljopptak - korte sekvenser av barn som spiser is, kona som soler seg, osv. Legg oversiktfilmen på spor1 i redigeringsprogrammet og klippene på spor 2. Bruk overganger på lyd, for å skape myke overganger. Du kan også legge til tekst på filmen. Legger du teksten på video 2, vil teksten legge seg over filmen. I tillegg kan du legge til lyder på lydspor 3, som kommer oppå de andre.

Praktiske tips
* Film er bevegelse. Du kan skape bevegelse ved å flytte kamera til en annen person eller fra et motiv til et annet. Når du panorerer, beveg kameraet sakte, og unngå brå bevegelser.
* Unngå zooming, hvis det ikke er en spesiell grunn. Zooming ødelegger mange opptak. Start heller en ny scene enn å zoome.
* Steadycam er et godt hjelpemiddel, som kan brukes for å kunne gå med kameraet under opptak.
* Kranbevegelse. Vanlig brukt er Dolly. Da settes stativet på hjul, og du kan kjøre rundt. Ofte er det nok med en sidebevegelse. Ei forsamling skifter da mens du flytter kamera.
* Sett fokuspunkt og bruk manuell fokus, for å få skarpe bilder.
* Klippe mellom to bevegelser. Et rent klipp mellom bevegelser blir hardt. Myk opp med kross fade.
* Hvor lang skal en scene være? 4 eller 8 sekund, men er det god stemning, kan den vare lenger. Der er ingen fasit, men lange scener kan bli kjedelige.
* I actionscener kan det vere effektfylt med raske klipp, slik som i håndballkamper, kryssklipp mellom fot, ball og løp kan bli stilig. Det skal vere en grunn til å skifte scene, for eksempel dersom en stiller et spørsmål eller i musikkvideo, orkester.
* Aksebrudd. Det er fort gjort å ødelegge opptak. Dersom en person går, du filmer fra en kant, og så skifter side for variasjon, så vil personen gå den andre veien.

Dramaturgi
En film må ha en historie, og historien må ha dynamikk. Eksempler på dramaturgi er: Skurk, helt, den skjønne, skyggen, hovedperson.
Tenk heller dramaturgisk kurve. Anslag - et lite høgdepunkt, som fanger interessen veldig tidlig i filmen. Høydepunkt - spenningen stiger til topps, og noe dramatisk skjer. Spenning er utløst. Vendepunkt – historien tar en ny, ofte uventet og overaskende retning. Heltens skjebne kan snu fra lykke til ulykke, eller det kan skifte mellom håp og fortvilelse – noe som skaper ekstra spenning. Håvard ga oss et godt innblikk i hvordan vi kan arbeide målbevisst med videoprosjekter, så nå er det bare å sette seg å skrive en historie, og sette i gang med planlegging og filming.

Her kan du finne meir informasjon om ÅlesundSmalfilmklubb
Filmen om hemmelegheitene i Aksla: Akslafjellets hemmeligheter

NM i foto
På dette møtet ble det også utdelt diplomer og medaljer fra høstens runde i NM for foto og film. Resultatene er tidligere omtalt i egen artikkel.

Utfluktsgruppa
Liv Inger Natvik og Synnøve Tveten Broum tok over utfluktsgruppa i 2014, og har jobbet iherdig med utflukter. Før dette møtet hadde de bedt om innspill til turmål for vårsemesteret, men fikk liten respons på det fra medlemmene. Det virket også under diskusjonen som fulgte, at medlemmene ikke er så veldig interessert i å dra på utflukter i lag. Konklusjonen ble at utfluktsgruppa ble døpt om til aktivitets- og utfluktsgruppe. De to ivrige klubbmedlemmene fikk med seg Malvin Jan Dyb og Geir Jartveit, og skal styre sin aktivitet mer i retning av aktivitetskvelder med spesielle tema.

Tekst: Arnold Hoddevik

En fornøyd vinner :) Foto: Arnold Hoddevik

"No reaction". Gull og pokal for konkurransens beste bilde i Hønefoss. Et kreativt bilde med en sterk historie i... Foto: John Colbensen.

"Mycologist since 1968". Bronse i Bodø. Foto: John Colbensen

Vi er en liten gjeng i klubben som etterhvert gjør det ganske bra i internasjonale konkurranser. Å konkurrere er gøy, og det er lett å bli bitt av basillen når resultatene begynner å komme. Den første medaljen smaker kanskje ekstra godt, og gir definitivt mersmak… ;)

Nasjonalt arrangeres det veldig få konkurranser, og til tross for færre deltagere og bilder, så er nåløyet trangere enn det er internasjonalt. Det er imidlertid en i klubben vår som stadig gjør seg bemerket også nasjonalt, og det er John.

Før jul kom resultatene fra Bodø Nasjonal 2014 og 24. Hønefoss Nasjonale Fotokonkurranse. I Bodø Nasjonal 2014 ble John konkurransens 3. beste fotograf sammenlagt, med en bronsemedalje, en hederlig omtale og seks antatt bilder. I sistnevnte konkurranse stakk han like godt av med gull og pokal for konkurransens beste bilde, i tillegg til antatte bilder. Sterke prestasjoner... Vi gratulerer :)

Linker til begge konkurransene finner du her:
Hønefoss
Bodø

Tekst: Monica Elise Vestre

Høstjente Foto: Monica Elise Vestre

Her sier temaet seg selv...om det er portrett eller barn i miljø spiller ingen rolle. Eneste kriteriet er at barn er hovedmotivet. Lykke til :)

Innlevering via NSFF. Maks 2400 piksler lengste side. 2 bilder pr. deltager. Frist for innlevering er 11. februar.

Bilde lånt fra nettet.

En liten utfordring igjen her kanskje, men en utfordring i ny og ne er jo sunt ;)

Definisjonen på "Lifestyle" fotografering er ifølge Wikipedia denne: "Lifestyle photography is a kind of photography which mainly aims to capture portrait/people on situations, real-life events or milestones in an artistic manner and the art of the everyday. The primary goal is to tell stories about people's life or to inspire people in different times." Lykke til :)

Innlevering via NSFF. Maks 2400 piksler lengste side og maks 2 bilder pr. deltager. Frist for innlevering er 11. mars.

PS:Se link på sida foran for tips.

"Hello there" Foto: John Colbensen

Mange av temaene i Årets Fotograf 2014 er hentet fra internasjonale konkurranser. "Nature", eller natur, er en gjenganger der.

Et bilde i klassen natur kan ikke inneholde menneskeskapte elementer som f.eks. gjerder eller hus, og de kan heller ikke være manipulerte. Enkel redigering er imidlertid tillatt. Makro, utsnitt eller vide landskap…valget er ditt. Lykke til :)

Innlevering via NSFF. Maks 2400 piksler lengste side og maks 2 bilder pr. deltager. Innleveringsfrist er 8. april.

Siste runde og kåring av Årets Fotograf 2014. Denne runden er det doble poeng, så her er det mange poeng å hente :)

Tema er fritt, og hver deltager kan levere 2 kolleksjoner med 3-5 bilder i hver serie. Bildene må ha en rød tråd.

Innlevering via NSFF. Maks 2400 piksler lengste side. Innleveringsfrist er 13. mai. Lykke til :)

 

Skodje Fotoklubb fyller 5 år 8. april. Dette ønsker vi å markere med en jubileumsutstilling i lokalene til biblioteket på Gomerhuset. Om alt går etter planen blir det offisiell åpning av utstillingen 11. april, og den blir hengende i ca. en mnd. Planleggingen er i gang, så mer info kommer :)

Vi ønsker å vise bredden i klubben, og alle medlemmer som ønsker å være med på utstillingen kan sende inn 3 bilder hver. Bildene sendes i FULL størrelse til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Frist for å sende inn bildene er 20.februar.

Det er klart for innlevering til Årboka. Maks to bilder pr. deltaker. Tema er fritt, men bildet må være tatt i 2014. Frist 31. januar. Innlevering via NSFF. Bli med :)

Marit viser den populære bildeputa. Foto: Arnold Hoddevik

Også eit populært produkt vi kan bestille gjennom Sponland. Foto: Arnold Hoddevik

Kø ved ein av stasjonane. Foto: Arnold Hoddevik

Torsdag 4. desember var det duka for ein ny omgang med kreativ kveld, men vi fekk også besøk frå Sponland Foto i Ålesund, noko som skulle vise seg å innehalde ei positiv overrasking.

Marit frå Sponland Foto hadde med ei heil kasse med produkt vi kan bestille gjennom Fotoworld.

Ho forklarte om utskrifter på aluminium, akryl, lerret, papir, krus, puter, osv. Ho viste fram puter med gamle bilde frå Ålesund, noko som har blitt ein populær artikkel. Dekkebrikker med eigne bilde eller eit krus med bilde på er også populære artiklar, og ein ny plass å ha bilde på.

 

Ei veldig positiv overrasking var at alle frammøtte fekk gavekort på fotobok.

 

Etterpå var det duka for kreativ fotografering ved fleire stasjonar rundt om i rommet. Dei som ikkje hadde høve å vere med sist, fekk prøve på artige vinklingar og motiv, slik som olje og farge i vatn, akvarium, forskjellige små effekter og kostyme som John hadde med, osv.

 

Iveren var stor, og det vart sikkert skapt bilde som vi kan komme til å få sjå att i ulike samanhengar.

 

Konkurranseresultata vart denne gongen lagt ut før klubbmøtet. Tema i 3. runde var "Street", og jury var Trondhjems Kameraklubb.

Marit stakk av med seieren og har no ein ganske solid ledelse foran John som tok 2. plassen denne runda. 3. plassen gjekk til Malvin, 4. plassen til Kenneth og 5. til Geir. Geir og Malvin fekk i tillegg eit antatt bilde kvar.

Vinner av printet frå Sponland Foto vart Ingeborg. Gratulerer alle :)

For bilde/sammenlagtliste, sjå galleriet/forumet.

Tekst: Arnold Hoddevik