Foto: Geir Jartveit

Foto: Geir Jartveit

Foto: Synnøve Tveten Broum

Søndag kl 15 stod Bjørnøya i Haram kommune for tur. Halvøya er et gammelt kystfort, med mange bunkerser fra krigen. På forhånd annonserte vi at øya i tillegg til bunkersene har et rikt fugleliv, utsikt til Skjelten, båtliv, og er man heldig så kommer et fly eller to :)

Det er strålende sol og vi er 6 stk som har tatt turen. Men selv om øya er mye mer enn bare bunkerser, så er det nettopp i bunkersene vi ender opp.

Undertegnede hadde gleden av å være modell for Geir, med sin kreative fantasi og lyssetting. Når man skal se rett i kamera, være litt morsk og streng, og samtidig så spretter en mann med lommelykt opp og ned, hit og dit – bare fysikkens lover gjorde at han ikke gikk på veggene for å få lyset akkurat slik han ville – så må man le litt :)

Egil er jo en ettertraktet modell, men plutselig så vi bare støvskyen etter bilen i full fart retning Ålesund. Lommeboka var vekk. Om den har kommet til rette har vi ikke fått vite enda...

Vi hadde en fin tur til Bjørnøya i strålende sol, dog var vi for det meste inne :)

Hilsen Synnøve

Ingen andre enn utfluktsgruppa møtte til denne utflukten... Ble det for spesielt?

Vi håper på en ny start på nyåret, der flere møter til utfluktene... :)

Paprika i fart. Foto:John Colbensen

Kort fortalt går High Speed fotografering ut på å fryse en bevegelse. Dyr i farta, ting som faller ned i vann, dråper, hopp osv. Er vel egentlig bare fantasien som setter begrensningene her også... :)

Innlevering via NSFF som vanlig. Maks to bilder hver, og 2400 piklser lengste side. Lykke til :)

Borgund kirke med alleen opp til kirka. Foto: Liv Inger Natvik

Abstrakt Borgund kirke. Foto: Liv Inger Natvik

Søndag kveld den 9. november hadde utfluktsgruppa planlagt utflukt til Borgund kirke og kirkegård. Dette var det tydeligvis liten interesse for, siden ingen møtte opp.

Liv Inger og Synnøve hadde lagt ned masse arbeid i planlegging, og klarert med rette vedkommende at vi kunne få lov å fotografere på gravstedet og rundt kirka.

Forholdene lå godt til rette, men utfluktsgruppa ble ganske alene om blinkskuddene i Borgund denne kvelden.

Tekst: Arnold Hoddevik

Endelig klar til å starte turen for alvor frå landemerket ved Hraunhafnartangi nord på Island - hoppar av entusiasme og glede. Foto på veggen: Trym Sannes. Foto: Arnold Hoddevik

Interessert og konsentrert publikum. Foto på veggen: Trym Sannes. Foto: Arnold Hoddevik

Vakkert og fargerikt landskap - menge spesielle og sterke farger. Foto på veggen: Trym Sannes. Foto: Arnold Hoddevik


Varm damp fra jorden. Foto: Trym Sannes


Endelig fremme. Foto: Trym Sannes


Kart over Island med inntegnet rute

 

 

Torsdag 13.11. fekk ein flokk heldige vere med på ei fantastisk reise – til fots over Island, frå nord til sør. Trym Normann Sannes fortalte og viste bilder og film fra turen han la ut på sommaren 2014. Vi fikk et godt og engasjert innblikk i utfordringer, uventede hendelser, barske naturforhold, ensomhet på vidda, Islands ødemark og mye annet, som Trym måtte mestre undervegs fra Hraunhafnartangi på nordspissen av Island til Vik lengst i sør. Trym skildret reisen på en engasjerende, humoristisk og levende måte, understreket av slående bilder og filmsnutter.

Det er mange hensyn å ta under planleggingen av en ekspedisjon. Den Islandske ødemarken kan være både ugjestmild og tøff, selv om sommeren. Trym planla nøye – ingen tilfeldigheter. M.a. registrerte han planlagt tid og sted hos Islandske myndigheter, og fikk med seg en nødpeilesender. Slik kunne han bli hentet eller reddet på kort varsel, om noe uforutsett skulle skje, enten skade eller naturkatastrofe.

Noe av det første han oppdaget på Island, var at sekken var altfor tung. Det var med meget tungt hjerte han ga fra seg masse sjokolade, som elles kunne gitt god energitilførsel. Vann var også en stor utfordring. Væsketapet er stort under så store fysiske påkjennelser. På de Islandske kartene sto det avmerket hvor det fantes vann, men kartene var meget gamle, og flere av kildene hadde tørket ut. Bare en sprukken leirflate var igjen der det skulle vært en livgivende vannkilde.

Mange steder var landskapet dekket av spisse, skarpe steiner og lavabergarter uten noe særlig vegetasjon. Dette viste seg å være hardt og delvis litt farlig å gå på. Stødige sko med god ankelstøtte kom godt med i disse områdene. Andre steder var det et tynt sandlag over bergknausene – ikke mye feste for teltplugger. Første natta i teltet resulterte i at teltpluggene ble revet opp av vinden, og Trym ble liggende å kave i et flagrende telt. Teltet ble så forankret ved å legge store steiner over pluggene. Dette gikk bra lenge, men en natt hadde teltduken gnagd mot en skarp sten, og det ble en 40 cm lang flenge i teltduken. Nå var gode råd dyre. Det var fortsatt mulig å bo i teltet, men han risikerte større skader hvis ikke hullet ble reparert. Heldigvis kom han frem til en slags turisthytte, der noen hjalp med å sy sammen teltet igjen.

Elvene var også en utfordring, strie og delvis dype strømmer. Et sted han kom til, viste at der var hjulspor ut i elven og opp på den andre siden. Der burde det være mulig å vasse over, men nei – altfor dypt – hva slags biler hadde disse menneskene. I nærheten var der likevel såpass at det var mulig å krysse elven. En morgen var Trym i et leit knipetak. Han hadde satset på å overføre bildene fra minnekort til en ekstern disk koblet til en liten datamaskin, men en dag sluttet overføringskabelen å virke. Nok en gang var gode råd dyre. Hvordan få tatt flere bilder, når alle minnekort var fulle? Han var langt fra folk – midt i ødemarken, og plutselig hørte han: «Hallo – anybody there?» Var det Gud som snakket til ham? Det var jo ingen mennesker der! Det var kanskje en engel – en engelskmann, som til overmål hadde en overføringskabel i reserve, og den passet. Mannen var dessuten så generøs at han ga fra seg den ene kabelen, så Trym kunne fortsette å ta bilder - makan.

Trym fikk også kjenne på ensomheten. En dag med regn og kulde – alt var vått og kaldt – kjente kan seg meget ensom og nedslått. En videosnutt talte sitt tydelige språk. Mismotet sto ut av øynene. Da lagde Trym teater med seg selv i flere roller, og dokumenterte dette med en annen morsom video. Etterpå kunne turen fortsette med nye krefter og friskt mot.

Et stykke nord for Landmannalaugar måtte ruten legges om. Årsaken var en murrende vulkan. Etter samråd med redningstjenesten valgte Trym en tryggere og mer tilgjengelig rute, i tilfelle noe skulle skje. Det var spennende å gå forbi Eyjafjallajokull, men den holdt seg rolig til etter Trym kom forbi.

Etter ca syv uker hadde han endelig nådd sørspissen av Island, så mager at buksene som var passe før turen startet, nå måtte holdes oppe med tau, utslitte skosåler av alt det skarpe underlaget. Han kunne nesten ikke tro at turen var gjennomført, men videre var det bare hav så langt øyet rakk. Det var virkelig gjennomført. Denne turen blir IKKE den siste, og turen forandret for alltid hvordan han ser på ekspedisjoner. Han har fått et unikt innblikk i Islandsk natur, noen mennesker han møtte, som hjalp ham, vandret i landskap skapt av flammer og is, sett hvordan Islandske biler på kort tid kan bli sandblåst av sandstorm, osv. Der er så mange rike minner og mye lærdom å ta med seg fra turen.

Med sin lune humor og variasjon i fremføringen fengslet han tilhørerne, som mange ganger fikk både smilet og latteren på gli. Det var også en fin innføring i målsetting, motivasjon og gjennomføring.

 

Tekst: Arnold Hoddevik

Du kan finne mer om Trym Sannes ved å besøke nettsiden hans.
Klikk her for å komme dit

Her er hva vi skrev på forhånd

 

Release the Light, gullvinnar i kreativ klasse og vinnar av spesialprisen Baashus-Jessen prisen for beste eksperimentelle fotografi. Foto: John Colbensen

Sølv i klassen Fritt motiv gikk til dette herlige motivet fra Island, med isklumper på sort sandstrand av lavamasser. Foto: Monica Elise Vestre

For få dagar sidan kom de individuelle resultatene fra NM i foto og film fra Norsk Selskap for fotografi. Tre av de gjeveste prisene gikk til medlemmer i vår klubb. I tillegg til dette fikk våre medlemmer hederlig omtale og antatt for så mange at Skodje fotoklubb kom på femte plass i poengsammendraget på landsbasis med 69 poeng, bare slått av vesentlig større klubber enn oss.

Om kort tid regner vi med å få resultatet av NM for fotoklubber også, der hver klubb - stor eller liten stiller med 20 arbeid hver. Det likestiller store og små klubber på en bedre måte enn tidligere, så det blir spennende.

Kort oppsummert er situasjonen for Skodje fotoklubb slik etter første runde. 1 gull, 1 sølv, 4 hederlig omtale og 40 antatte bilder – dessuten en spesialpris, Baashus-Jessen prisen for beste eksperimentelle fotografi. Vi var i alt 14 deltagere, som leverte 141 arbeider. 3602 arbeider ble levert inn til konkurransen, og 669 ble premiert, dvs premie, hederlig omtale og antatt.

 

Tekst: Arnold Hoddevik

Her er utdrag frå resultatlister så langt det gjeld medlemmer i Skodje fotoklubb. Meir detaljar finst i listene på NSFF.no

Spesialpris til Skodje

Baashus-Jessen prisen for beste eksperimentelle fotografi går til John Colbensen, Skodje Fotoklubb for bildet Release the light.

 

2014. Norgesmesterskap i foto, Høst, Tema: Kreativt, 66 premierte arbeid

Navn Tittel Plassering
John Colbensen Release the light 1. plass
John Colbensen Accepting destiny Hederlig omtale
Bjarne Skogvik Old tree Antatt
Bjarne Skogvik Trees Antatt

2014: Norgesmesterskap i foto, Høst, Tema: Natur, 92 premierte arbeid

Navn Tittel Plassering
Geir Jartveit Heron vs frog Antatt
Liv Inger Natvik Escape Antatt

2014: Norgesmesterskap i foto, Høst, Tema: Fritt motiv, 474 premierte arbeid

Navn Tittel Plassering
Monica Elise Vestre Ice Heaven 2. plass
Geir Jartveit Safe Hedrlig omtale
Kenneth Enstad Shadows Hederlig omtale
Arnold Hoddevik In consert Hederlig omtale
Monica Elise Vestre Pause Antatt;
Liv Inger Natvik Softness Antatt
John Colbensen Towards infinity Antatt
John Colbensen Upwards Antatt
Geir Jartveit Titanic Antatt
Arnold Hoddevik Høstfjell Antatt
Marit Lystad JOhansen Masdal at night Antatt
Kenneth Enstad Rust Never Sleeps Antatt
Monica Elise Vestre Curve Antatt
Geir Jartveit Girlpower Antatt
Marit Lystad Johansen Serious Man Antatt
Kenneth Enstad Into the light Antatt
Arnold Hoddevik The old man Antatt
Malvin Jan Dyb Running Rose Antatt
Malvin Jan Dyb Dunes Antatt
Liv Inger Natvik Sailors bride 2 Antatt
Geir Jartveit Best friend Antatt
Marit Lystad Johansen A beatiful night Antatt
Synnøve Tveten Broum Karianne 2 Antatt
Paul Grøtt Nesten heime Antatt
Paul Grøtt Igjennom Antatt
Malvin Jan Dyb Sliding jump Antatt
Malvin Jan Dyb Blimssanden Panned Antatt
Monica Elise Vestre Moody Antatt
Liv Inger Natvik Liv 1 Antatt
Liv Inger Natvik Sailors bride 1 Antatt
Geir Jartveit Last match Antatt
Geir Jartveit Smile for a new day Antatt
Geir Jartveit Africa Antatt
Marit Lystad Johansen Bride Antatt
Marit Lystad Johansen New Hip Antatt
Synnøve Tveten Broum Gammel Antatt
Arnold Hoddevik The soloist and the conductor Antatt
Malvin Jan Dyb Anna O Antatt
Marianne With Nor Starting over Antatt
Marianne With Nor Alone Antatt

Sammendrag klubber og induviduelt på landsbasis - utdrag vår klubb

Plassering Navn Poeng
5 Skodje fotoklubb 69
Individuelt    
7 John Colbensen 15
12 Monica Elise Vestre 10
12 Geir Jartveit 10
16 Arnold Hoddevik 6
17 Liv Inger Natvik 5
17 Marit Lystad Johansen 5
17 Kenneth Enstad 5
17 Malvin Jan Dyb 5
20 Paul Grøtt 2
20 Marianne With Nor 2

 

 

 

Eit Engelsk gravsted, der fargeballansen er endra, ein vasslange er klona bort, skarpheit og kontraster er framheva og skuggar er letta. Foto: Arnold Hoddevik

På ein svart hund mot kvit snø er det ikkje lett å få fram detaljar pelsen. Med litt framkalling kjem detaljane til syne. Foto: Arnold Hoddevik

Eksempel på bildesamlingar i Lightroom, Arnold Hoddevik

Hunden til Liv Inger studerer sommarfugl i graset. Øvst før, og nedst ser du etter framkalling. Foto: Liv Inger Natvik

Improvisasjon om redigering i Elements og organisering i Lightroom vart tema for septembermøtet. Det planlagte temaet filming med speilrefleks måtte gå ut på grunn av sjukdomsforfall i siste liten. Var det muleg å likevel få til ein interessant kveld for deltakarane?

Nokre få timars varsel er inga hindring for å få i stand eit interessant og nyttig program.

John fekk overlevert bilde frå fleire deltakarar på møtet, og viste korleis bilda med enkle midlar kunne forbetrast i PS Elements.

Fleire hadde med seg bilde som vart utsett for John og tilskuarane sine skarpe blikk og John sine kyndige redigeringsferdigheiter. Han viste korleis du enkelt kan endre farger, dempe glorete farger, gjere bakgrunnen meir uskarp, arbeide med fleire lag i bildet, samanføye lag, dempe høglys, klone bort feil og uønska detaljar, osv.

Dialogen med forsamlinga var god, og mange kom ivrig med forslag til forbetringar. John utførte lydig forslaga, og det var lett synleg korleis bilda endra seg.

Dette var eit populært innslag, så tida gjekk fort. Dei framviste bilda er andre eksempel enn det som var brukt under demonstrasjonen, men illustrerer korleis bilde kan bli endra.

Arnold framheva korleis organisering av bilde kan effektiviserast i Lightroom. Biblioteket i Lightroom har eit godt utval av verktøy, som ikkje alle utnyttar. Mange ser ut til å nøye seg med at bilda ligg lagra i mapper, sorterte etter dato. Det vart poengtert at dette berre er eit lager, og ikkje eit effektiv organiseringsverktøy. Suksessen ligg i å ta i bruk bildesamlingar (Collections), for då blir organiseringa god og effektiv. I bildesamlinga kan alle data frå kameraet brukast, data du sjølv legg til og nøkkelord brukast til å velje kva bilde som skal visast i kvar bildesamling. Det er her suksessen i Lightroom ligg.

Bildet illustrerer eksempel på bildesamlingar.

Kvelden vart avslutta med resultata frå 1. runde i klubbkonkurransa vår. 1. runde ble juriert av Atlanterhavsveien Fotoklubb, og etter til dels heftige diskusjonar vart dei einige om denne resultatlista:
1. plass : Fading Beauty - Marit Lystad Johansen
2. plass: Tired - Arnold Hoddevik
3. plass: No reaction - John Colbensen
4. plass: Bygevér - Hilde Sørdal
5. plass: Whipped Mountain - Ingeborg Nilsen Lystad
Gratulerer alle saman.
Gratulerer også til Olav Hustad som vant alu-printet frå Sponland.

Tekst: Arnold Hoddevik

God planlegging er viktig. Foto. Arnold Hoddevik

Ikkje lett å fange såpebobler. Foto. Arnold Hoddevik

Gjennomslag. Foto. Arnold Hoddevik

John fekk lyst å lage ein aktivitetskveld i klubben, noko resten av styret tykte var ein god idé. Det tykte visst mange medlemmer i klubben også. Fleire var lei seg fordi det ikkje passa med dagen.

I Gomersalen var det laga til fire stasjonar med forskjellige oppsett. Dei frammøtte medlemene hadde med forskjellige gjenstandar, som vart fotograferte i forskjellig belysning. Ved stasjonane var der dråpeteljar, akvarium, telt for produktfoto, tyllstoff, osv. Hjelpemiddel som sprayflaske, såpebobler, forskjellig frukt, glas, konditorfarge, glyserol, lommelykt og blits vart også brukte til å skape spesielle effekter og stemningar

Borte i ein krok er Eddie, Kenneth og Geir i gang med eit såpebobleprosjekt. En bles bobler, ein fotograferer og ein er modell.

Midt på golvet er eit bord med akvarium på og ein stooor seglduk under. Golvet må takast vare på, så då er det godt å samle opp søl. Ein heil flokk studerer Geir, der han stikk handa ned i vatnet, og Monica fotograferer. Etterpå prøver nokon å sleppe ein paprika ned i vatnet. Då gjeld det å trykke utløysaren i rette tid.

I eit anna hjørne er Svein, Mary, Paul og Liv Inger i gang med å sette opp produktteltet, plassere lyskjelde og gjenstandar i teltet. Her blir det stilleben.

Ved den siste stasjonen er eit par i gang med å fotografere dråpar som dryp frå ein pose og ned i eit glas. Var det viktig å treffe med eksponeringstidspunktet ved akvariet, så gjeld det endå meir her. Utne hjelpemiddel til å få utløysaren til å gå av i det dråpen treffer vatnet og sprutar opp att, er det kjempevanskelig å få til slike dråpebilde.

Denne kvelden var engasjerande, morosam, kreativ og alt anna kjekt på same tid. Alle som ikkje hadde høve til å vere med på denne moroa, får ein ny sjanse 4. desember. Då gjer vi opp att suksessen, kanskje med ein vri. Ta med noko, og kom då vel.

 

Tekst: Arnold Hoddevik

Lysning i enden av tunnellen. Foto: Arnold Hoddevik

Lyngen var veldig fargerik. Foto: Arnold Hoddevik

Einstapen lyste opp i skogbotnen. foto: Arnold Hodddevik

Søndag 19. oktober 2014 samla ein liten, trufast gjeng seg ved bruene i Straumen for å fange haustfargar. Vi var spente på om det framleis var nokon haustfargar att å feste til brikka.

Lenge var det masse haustfargar i trea, men så kom regn og vind og bles og vaska ned mykje av dette. Så kom ein ny periode med vakkert ver, og nye tresortar førebudde seg til vinteren, og kledde seg i sterke, gule fargar. Dette ga oss ganske gode mulegheiter nettopp denne søndagen.

Ikkje berre var der ein del sterke fargar att i trea, men der var også masse på bakken, alle blada og nålene som hadde falle av trea like før. Her var det faktisk litt av kvart å fokusere på, lier med rik mosaikk av fargar, lyng med blad som hadde både grønt, gult og raudt på same bladet og ein vid mosaikk av forskjellige haustfargar på bakken.

Vi klatra ned til Skodjestraumen på nordsida, gjekk over til Storholmen, og fotograferte på begge sider av bruvegen. Opplett var det også, nesten til det tok til å skymest.

Vi hadde ein kjekk tur, og eksperimenterte med eit og anna. Kanskje det dukka ropp interessante resultat etter kvart.

Tekst: Arnold Hoddevik


Tilbake

 

Trym Normann Sannes

Alle fotoklubber i Møre og Romsdal og Nordfjord er invitert til høstens store arrangement i Skodje Fotoklubb. 13. november kommer Trym Normann Sannes til Skodje for å ta oss med på en opplevelsesrik reise gjennom Islands barske, men også utrolig vakre natur. Trym gikk til fots fra det nordligste punktet, Hraunhafnartangi, til det sørligste, Vik. Sommerværet han fikk oppleve har ikke vært så brutalt på over 7 år…

Vi får ta del i reisen i form av foto, film og hans egne beretninger, så her har vi nok mye å glede oss til. Landet er magisk, og vi som har vært der vet at landskapet, lyset og været forandrer seg hele tiden. Gjennom foredraget til Trym får vi dessuten oppleve steder og natur de færreste av oss har sett før…

Sted: Gomerhuset i Skodje, kultursalen

Tidspunkt: 13. november klokka 19.00

Pris: 100,-

Påmelding til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Påmeldingsfrist: 1. november

NB! Påmelding blir bekreftet med innbetaling av billetten til klubbens konto, 3910.39.99123. Kvittering må tas med til arrangementet. Denne gjelder som billett.

NB! For medlemmer i Skodje Fotoklubb er arrangementet gratis, men husk å melde deg på.

Velkommen skal dere være :)

PS: I utgangspunktet er kvelden kun for medlemmer av Skodje Fotoklubb og inviterte fotoklubber, men om responsen skulle bli lav, kan det også bli aktuelt å åpne arrangementet for andre. Dette blir i såfall annonsert senere.

Tekst: Monica Elise Vestre